Treća TEDx konferencija u Novom Sadu: Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.

Kao i prethodnih godina nastupiće govornici različitih interesovanja, profesionalnih orijentacija
i socijalnog okruženja. U 18 minuta, koliko imaju na raspolaganju, oni će na kreativan način preneti publici suštinu ideja i inicijativa koje zastupaju. Ovogodišnji slogan konferencije je "Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.", a cilj mu je da prisutne podstakne na razmišljanje kako da svojim stvaralaštvom iniciraju pozitivne promene u zajednicama kojima pripadaju.

Ove godine, posetiocima će biti predstavljeni zanimljivi govornici, koji će svojim temama sigurno doprineti drugačijem razumevanju sveta oko nas. Njihov cilj je da pomere postojeće društvene granice i da svojim inovativnim idejama podstaknu slušaoce da postojeće pojave posmatraju iz drugačijeg ugla. TEDx događaj ne čine samo izlaganja govornika i gledanje TED govora. U toku pauze, između sesija, učesnici će biti u prilici da se međusobno upoznaju, ali i da prodiskutuju sa govornicima.

Neki od ovogodišnjih govornika su:

- Jelena Jovanović, aktivistkinja u sferi informacione politike i pitanja privatnosti. Bila je članica odbora Međunarodnih piratskih partija. Njeno izlaganje je usmereno na upoznavanje javnosti sa značajem uzbunjivača i Wikileaks pokreta, važnosti piratskog pokreta na internetu i promenama koje nam oni donose.

- Tamara Važić je doktorantkinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a publici će prezentovati interesantno rešenje globalnog civilizacijskog problema koji se tiče nestašice i zagađenja vode za piće. Ona će govoriti o plutajućem pokretnom ekoremedijacionom sistemu (PPES) tj. tehnologiji prečišćavanja zagađenih voda koja zbog svoje ekonomičnosti može biti spas za nerazvijene i zemlje u razvoju.

- Slobodan Šunjević, pokretač inicijative "Kritična masa" koja okuplja bicikliste, ljubitelje biciklizma i ostale aktiviste sličnih interesovanja. Pokret je nastao nakon okupljanja biciklista na Trgu slobode, u Novom Sadu, u znak protesta zbog ispisivanja nekoliko stotina kazni za vožnju bicikla kroz centar. U svom govoru upoznaće nas sa širim kontekstom značaja ovakve inicijative.

- Aleksandra Savić je biološkinja koja se bavi odnosima sa javnošću. Autorka je brojnih tribina i okruglih stolova u oblasti odnosa sa javnošću u kulturi. U svom govoru će izložiti ideju zašto su nam muzeji i dalje bitni, od čega štite civilizaciju i kako da ih posmatramo na jedan sasvim drugačiji način.

U narednom periodu biće saopštena imena ostalih govornika.

Zainteresovani za prisustvovanje ovoj konferenciji mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu. Broj mesta je ograničen. Više informacija o samom događaju, TED-u i TEDx-u možete pronaći na sajtu http://tedxnovisad.com/

Ukoliko želite da budete u toku sa novinama o događaju TEDxNoviSad možete pronaći na Fejsbuku ili na Tviteru.

Pogledajte još