fbpx

Skrining: Početak nove etape na putu u EU

Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.

Skrining će početi sastankom grupe eksperata iz Srbije sa stručnjacima Evropske komisije, a prva tema biće pravosuđe i poštovanje ljudskih prava, što je vezano za poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju.

"Nema tu ničeg spektakularnog – to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima"
, kaže za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

“Što se nas tiče, pregovori o pridruživanju počinju sa skriningom”, rekla je novinarima Tanja Miščević tokom nedavne prve posete Briselu u svojstvu šefa srpskog pregovaračkog tima.

Iako će pregovori formalno početi međuvladinom konferencijom u januaru, skrining predstavlja dragocenu priliku za učenje i razumevanje pregovaračkog procesa, objasnila je Mišćević.

Već u oktobru, skrining će biti proširen razgovorima vezanim za poglavlja 24 i 32, koja se odnose na pravdu,slobodu, bezbednost i finansijsku kontrolu, da bi vremenom obuhvatio svih 35 poglavlja koja treba zatvoriti kako bi Srbija postala punopravna članica EU.

Izvor: Blic, agencije

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.