Kapetan Dragan ponovno se žali protiv izručenja Hrvatskoj

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je njegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni komandant u tadašnjoj Krajini 1991. i 1992.

Kako prenosi australijski list "The Australian", na otvaranju žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom, njegov advokat Džulijan Burnsajd rekao je da će se u žalbenom postupku usredsrediti na pravna odlaganja u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

"Prošlo je jako mnogo vremena", rekao je Burnsajd, pitajući se da li je odluka ministra Klera donesena "u razumnom roku."

U izlaganju pred sudijom Dženifer Dejvis, istakao je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina i da je to relevantno za ocenu da li je odluka o izručenju donosena u razumnom roku.

Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe, ali je Vrhovni sud Novog Južnog Velsa potvrdio da je on počinio ratne zločine mučenja i silovanja i da je priznao pokolj, prenosi agencija HIna.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Vasiljković je u zatvoru u Novom Južnom Velsu i sudsko ročište u Melburnu pratio je putem video veze.

Izvor: Blic

Pogledajte još