"Bela udovica" učesnik napada u tržnom centru u Najrobiju

Grupa Al Šabab objavila je na Tviteru da Samanta Letvajt učestvuje u napadu

Šerafija, kako sada glasi njeno muslimansko ime, udovica je teroriste Džermejna Lindsija. Britanska štampa navodi da je njeno ime na Tviteru objavila militantna grupa Al Šabab, zajedno sa imenima još osam "zapadnjaka" za koje tvrdi da učestvuju u napadu u Najrobiju. Među napadačima su, prema tvrdnjama, i pripadnici Al kaide Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Širdon (24).

Pripadnici kenijske vojske potvrđuju da su primetili Samantu među teoristima.

"Ta muzunga (belkinja) kontroliše sve. Ona im naređuje šta da rade," rekao je jedan vojnik.

Irski "Indipendent" piše da je "bela udovica" poreklom Irkinja, koja je 2005, tada još u tinejdžerskom dobu, nekoliko sedmica nakon napada u Londonu, zajedno sa dvoje dece koje je imala s jednim od londonskih bombaša – nestala.

Za nju se ponovo čulo 2011, kada je uspela da izbegne hapšenje nakon što je policija u njenom stanu u Mombasi, na kenijskoj obali, pronašla hemikalije slične onima koje je njen suprug koristio za izradu bombe koju je detonirao na londonskoj stanici "Kuings kros".

Oslobođena grupa talaca

Kenijska policija oslobodila je još jednu grupu talaca iz tržnog centra u Najrobiju. U napadu islamskih ekstremista je, prema podacima Crvenog krsta, poginulo 69 osoba, a sukobi su nastavljeni i danas.

"Upravo smo oslobodili nekoliko talaca", objavio je na Tviteru načelnik policije Dejvid Kimaijo.

On nije naveo koliko je talaca oslobođeno, ali je rekao da snage bezbednosti "sve više uspevaju da savladaju napadače".

U jednoj vili blizu hotela policija je pronašla municiju, detonatore, automatsku pušku i gomilu gotovine. Samanta (Šerafija) je putovala pomoću lažnog južnoafričkog pasoša na ime Natali Fej Veb, ali je onda opet nestala.

Kenijska policija je Samantu optužila da je htela "da našteti nevinim civilima pomoću eksplozivne naprave".

"Belu udovicu" su optuživali da je glavni finansijer Al kaide na istoku Afrike, da finansira regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji, te da tamo obučava i vlastiti ženski džihadistički tim.

Londonski "Dejli mejl" piše i da su tokom talačke krize militanti ubijali muškarce, žene i decu koji nisu znali da izrecituju stihove Kur`ana ili nisu znali kako se zvala majka proroka Muhameda.

Teroristi su svojim žrtvama, navodno, odsijecali šake i spalili im lica da bi ih bilo teže identifikovati. Teroristi iz Najrobija dobro su organizovani, imaju velike količine municije i naočare da vide noću.

Izvor: Blic

Pogledajte još