Mihajlović: Podmlađivanje ekipe pravi potez!

"Jedan detalj koji nije zabeležen u novijoj istoriji srpskog reprezentativnog fudbala - deset od 11 igrača koji su počeli utakmicu protiv Hrvatske, izuzev golmana (Vladimira) Stojkovića, su igrali u Ligi šampiona. Njih devet je počelo meč, a (Zoran) Tošić je igrao u celom drugom poluvremenu", rekao je Mihajlović agenciji Beta.

Mihajlović je dodao da je Miralem Sulejmani izostao zbog povrede, istakao da je igrač Benfike Filip Đuričić postigao prvi gol u novoj sezoni Lige šampiona i podsetio i da su Nenad Tomović i Milan Biševac igrali u Ligi Evrope.

"Veliki deo tih igrača, pre samo godinu dana i manje, kada sam ih pozivao u reprezentaciju nisu uživali poverenje javnosti. Tada su sumnjali u (Lazara) Markovića, pričalo se više o njegovoj povredi, u (Aleksandra) Mitrovića koji je bio suviše mlad, (Ljubomiru) Fejsi koji se kroz reprezentaciju izborio za transfer u Benfiku, Đuričiću koji je mlad za taj tim...", rekao je Mihajlović.

On je kazao da su ga tada svi pitali što u reprezentaciju ne zove igrače poput Milana Jovanovića, Miloša Krasića, Nikolu Žigića, Marka Pantelića...

"Godinu dana kasnije, na moju veliku žalost jer im želim sve najbolje, vidim gde su oni. Neki nemaju klub, neki su otišli na pozajmice, a niko od njih dugo ne igra. Sad niko ne pita zašto ih nema. Ja ne robujem godinama kada sastavljam tim i ako vidim potencijal u mladim igračima ja ću im svakako ukazati šansu i staću iza njih", rekao je Mihajlović.

Selektor Srbije je kazao da su kritike razumljive posle neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

"Ali, ja tvrdim da će naša reprezentacija u narednih 10 godina imati odličan kostur i za to ne moramo da brinemo. Vidite samo koliko ih hvale u Evropi. Oni su to zaslužili svojim radom, ali znam i da smo ih i mi izradili u našoj ekipi. Zato mi je kao slektoru mnogo drago zbog toga", naveo je Mihajlović.

On je istakao i pohvale trenera Benfike Horhea Hezusa na račun srpskih reprezentativaca koji igraju za taj portugalski klub, ali i izjavu sportskog direkora Ajaksa Marka Overmarsa.

"Overmars kaže da neće da kupi (Dušana) Tadića za velike pare, već da hoće da dovede takvog igrača direktno iz Srbije... Kaže ima ih mnogo ovde, a cena je drastično manja", rekao je Mihajlović.

Mihajlović će selektoru mlade reprezentacije Radovanu Ćurčiću u četiri presudne utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ustupiti Matiju Nastasića, Filipa Đuričića, Lazara Markovića i Aleksandra Mitrovića.

Mladu reprezentaciju očekuju utakmice sa Belgijom, Italijom, Kiprom i Severnom Irskom.

"Mislim da su u ovom momentu mnogo važnije kvalifikacije mlade reprezentacije nego naše utakmice. To ne znači da mi ne želimo da pobedimo i Japan i Makedoniju, ali mislim da je mnogo važnije da njih četvorica odu tamo i probaju, svojim znanjem i iskustvom, da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo", rekao je Mihajlović.

"Sigurno da imaju velike šanse (za plasman na Evropsko prvenstvo), ali u fudbalu se nikad ne zna. Siguran sam da će njih četvorica da odigraju dobro kao što igraju i u reprezentaciji...", dodao je Mihajlović.

Na pitanje kada će se znati da li ostaje na mestu selektora ili ne, Mihajlović je kazao da će o tome govoriti na konferenciji za novinare pred meč kvalifikacija protiv Makedonije i pred prijateljsku utakmicu protiv Japana.

"O tome ću da govorim kad bude bila konferencija za štampu pred utakmice sa Makedonijom i Japanom. Znaće se moje mišljenje, kazaću šta ja mislim... Neće se znati ništa novo, jer ne zavisi od mene, ali reći ću vam moje mišljenje", naveo je Mihajlović.

Srbija poslednji meč u kvalifikacijama igra protiv Makedonije 15. oktobra u Jagodini, a meč protiv Japana na programu je 11. oktobra u Novom Sadu.

Mihajlović je prošle nedelje gledao meč između Rome i Parme, a mediji su spekulisali da li je prisustvovao toj utakmici zbog eventualnog preuzimanja Parme ili zbog fudbalera Adema Ljajića.

"Išao sam samo da gledam utakmicu. Bio je ponedeljak, nije bilo drugih utakmica... Ništa iz nekog ličnog razloga, kao što sam juče bio na derbiju",
rekao je Mihajlović.

Beta

Pogledajte još