Nikolić: Tesla kao Prometej i čovek budućnosti

Predsednik Srbije je u govoru opisao Teslu kao "čoveka budućnosti" koji je "osvetlio planetu i svakog čoveka ponaosob" i koji takođe "nikada nije zaboravljao odgovor na pitanje ko je, čiji je, iz kog naroda i nasleđa".

Takođe je rekao da je Tesla "rođen kao Srbin, da je umro kao Amerikanac", ali da je "zadužio celo čovečanstvo".

"Njegov doprinos čovečanstvu poprima mitske dimenzije. Ukrotio je vodopade, izvršio biblijski zadatak da bude svetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara: put u svemir, televizija, internet, telekomunikacija, medicinski aparati", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Tesla je "u toj mitskoj dimenziji postao Prometej modernog doba".

Pri svemu tome, ukazao je Nikolić, Tesla je "mogao da bude, a nikada nije postao srebroljubac".

"Čoveku je podario svetlost i napredak prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud", rekao je Nikolić i dodao da je Tesla bio "okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz".

Prema Nikolićevim rečima, Tesla se "nikada neće odreći svog srpskog korena, pravoslavnog krsta i deseteračkog stiha", ali "nikada neće zaboraviti ni podršku, širom otvorena vrata Amerike, bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost".

"Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda. Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale", rekao je Nikolić.

Međutim, dodao je Nikolić, "Tesla je ipak na početku i kraju zadužio celo čovečanstvo: i Srbin i Amerikanac, ili - ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, Teslinog sveta, kakav još nismo stvorili a to mu dugujemo".

Spomenik je postavljen povodom obeležavanja sedamdeset godina od Tesline srmti, u naselju Šorhemu na Long Ajlandu ispred Tesline laboratorije.

Spomenik je rad akademika Nikole Koke Jankovića i on će biti poklon države Srbije gradu Njujorku.

Na prednjoj strani spomenika ispisano je "Tesla - Srbin i Amerikanac", njegova godina rođenja, smrti i oznaka Tesline jedinice.

Na poleđini spomenika su ugravirane Tesline reči koje je on izgovrio prilikom posete Beogradu - "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se moje nade ispune, najslađa misao će mi biti ta da je to delo jednog Srbina".

Izvor: Beta

Pogledajte još