Gas ubio mlade u klubu Kontrast?

Iskazom stalnog sudskog veštaka dr Gorana Stojiljkovića, u ponedeljak je u Višem sudu nastavljeno suđenje optuženima za tragediju u noćnom klubu „Kontrast“, u kojoj je, u aprilu prošle godine, stradalo sedmoro mladih ljudi: Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (20).

Jedini uzrok njihove smrti, kako je u ponedeljak rekao veštak Stojiljković, jeste trovanje ugljen-monoksidom, a na telima nije bilo tragova ni od opekotina od vatre, niti drugih vrsta povreda.

Upravo to, odnosno činjenica da su tela pronađena u delu koji vatra nije ni zahvatila, bilo je razlog da se u ponedeljak postavi i pitanje da li je, da su odmah po dolasku vatrogasaca izneti izvan kluba, neko od žrtava mogao da preživi. Na njega, međutim, nije decidirano odgovoreno.

Na prethodnim ročištima je, da podsetimo, kao osnovni uzrok požara koji je doveo do nezapamćene tragedije, označen kratak spoj na žicama za dovod struje, odnosno varničenje koje je usledilo, ispod bine za izvođače. To je izazvalo veliko ogorčenje kod porodica nesrećnih mladih ljudi, ali su se u tome, u svojim izveštajima, saglasila dva odvojena tima sudskih veštaka, jedan iz Novog Sada, a drugi iz Beograda.

O tome je, u ponedeljak, pred većem Višeg suda kojem predsedava sudija Zora Jamušakov, trebalo da govori vođa novosadskog tima veštaka dr Julije Cinkler. Njegov iskaz je, međutim, odložen, uz obrazloženje da je, u međuvremenu, na tvrdnje koje su u svojim izveštajima izneli i beogradski i novosadski veštaci od strane branilaca optuženih dato mnogo primedaba, pa je i jednima i drugima, ostavljeno vreme da ih razmotre i o njima se izjasne.

Za tragediju u „Kontrastu“ su, da podsetimo, optužene četiri osobe. To su vlasnik tog objekta Alojz Ganić (69), zakupci Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) i električar koji je održavao instalacije Miroslav Papuga (50).

Izvor: Novosti

Pogledajte još