Radijatori hladni barem do oktobra!

Jutarnje i večernje spoljne temperature koje su se već spustile ispod 10 stepeni, naterale su mnoge Beograđane da počnu da zagrevaju stanove i kuće. I oni koji su na sistemu daljinskog grejanja moraće još neko vreme da se dogrevaju na struju, jer pre 1. oktobra radijatori sigurno neće biti topli!

Zvanično, grejna sezona počinje 15. oktobra, međutim, do sada je bila praksa da kada je srednja dnevna temperatura niža od 12 stepeni, posle 1. oktobra "Beogradske elektrane" kreću sa zagrevanjem.

- Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra, objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana meteorolozi prognoziraju srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu - piše u Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu.

Prema ovoj odluci, posle 1. oktobra toplane kreću u funkcionalne probe i tada se otklanjaju svi nedostaci u sistemu, koji se mogu videti pre puštanja sistema u rad. I sve to bi trebalo da bude gotovo do 10. oktobra.

U narednih nekoliko dana, "Beogradske elektrane" će objaviti u kojim grejnim područjima, kojim danima će se raditi tople probe. Tako će građani moći da obrate pažnju u svojim stanovima da li imaju problem sa curenjem iz instalacija.

Grejni dan traje od 6 do 22, nedeljom od 7 do 22 časa. Pri niskim spoljašnjim temperaturama, produžuje se grejni dan ili se grejanje ne prekida. To je slučaj u noći između 31. decembra i 1. januara, 6. i 7. i 13. i 14. januara, osim ako nisu izuzetno visoke temperature vazduha.

"Beogradske elektrane" dužne su da u stanovima drže temperaturu od 20 stepeni, uz odstupanje od jednog stepena.

Nadležni u pančevačkom "Grejanju" kažu da će sezona za 12.000 domaćinstava početi već 1. oktobra. Radovi u Toplani "Sodara" su završeni, u "Kotežu" se privode kraju. Ovog leta su zamenjene cevi na toplovodu, što bi trebalo da smanji troškove transporta vrele vode do korisnika.

Međutim, najavljeno je i poskupljenje grejanja u Pančevu za skoro 15 odsto.

Izvor: Novosti

Pogledajte još