Danas smenjuju Đilasa

Četvrta tačka dnevnog reda današnje sednice Skupštine Grada biće razrešenje gradonačelnika, a posle nje će, na zahtev DSS-a sednica biti prekinuta. To praktično znači da je Đilas formalno na čelu Beograda ostati još mesec dana, a u tom roku bi trebalo da bude izabran novi gradonačelnik iz redova odbornika.

Ukoliko novi gradonačelnik ne bude izabran biće uvedena prinudna uprava koja ima rok je 60 dana da raspiše izbore. Kako saznajemo, SNS i SPS nemaju većinu za izbor novog gradonačelnika.

Predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović najavio je posle jučerašnje sednice predsedništva naprednjaka da će izbori biti održani za šest meseci, što je, kako kaže, dovoljno vremena da se svi za njih pripreme.

U predlogu za razrešenje Đilasa koji su juče zajedno podneli odbornici SNS i DSS, a u koji je “Blic” imao uvid, gradonačelniku se zamera “da nije posvećen poslovima vođenja grada već svom privatnom biznisu”. Takođe se kaže da je Đilas odgovora za kreditnu zaduženost Beograda u visini od 400 miliona evra ili sa kamatama, 800 miliona.

Gradonačelnik Đilas ocenio je da su izbori najbolje rešenje ako koalicioni partneri DS više ne podržavaju gradsku vlast u Beogradu i poručio da ne želi da se bavi scenarijima za njegovu smenu. "Mislim da su izbori fer i demokratski. Ako neko smatra da nije dobro rađeno, mislim da Beograđani treba sami da se izjasne, a predložio sam i zakon po kome bi se gradonačelnici birali neposredno", rekao je Đilas. Na pitanje šta očekuje na sednici Skupštine grada, Đilas je rekao da su za njega “dva i dva, četiri” i da neće da se bavi scenarijima, jer bi u protivnom završio Fakultet dramskih umetnosti, a ne Mašinski.

Naprednjaci i DSS su takođe naveli da Đilas ništa nije uradio na ubrzavanju izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola, na rasterećivanju budžeta i privlačenju investicija. Jedna od najvećih zamerki odnosi se na slučaj “Bus Plus” i činjenicu da na subvencije za javni gradski prevoz godišnje odlazi 100 miliona evra.

Šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović je odbacio ocene da se vlast u Beogradu ruši, jer je opozicija podnela zahtev za razrešenje.

"Ništa se ne ruši ni u Beogradu, ni bilo gde drugo. Mi ovde živimo, imamo najbolje namere za naš grad. Nemojte stvari na takav način da postavljate, jer ovde niko ništa ne radi na silu. Sve se radi u skladu sa zakonom" rekao je Mladenović.

Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić kaže da je toj stranci najvažnije da koncept socijalne politike ostane nedirnut kao i da nisu u “misiji zaštite Dragana Đilasa”.

On je dodao da je njegov lični stav da se vlast ostvaruje na izborima.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.