Dečaku pekli ruke i noge, posle 10 dana mu polomili ruku

Kako piše Blic, dečak je imao opekotine na rukama i nogama koje su mu najverovatnije nanete namerno, polomljenu nadlaktiu i nagnječenu slezinu. Kako se to desilo, u Centru za socijalni rad Novog Sada nisu želeli da objasne.

Kako nezvanično saznaje Blic, dečak je prvo primljen u Urgentnom centru 25. avgusta, a potom 5. septembra. Iako je dete već jednom prebijeno, socijalne službe i policija su zakazali u sprečavanju da ponovo završi u bolnici.

Prema takođe nezvaničnim saznanjima, dečak je nestao iz Prihvatilišta Centra za socijalni rad u Novom Sadu 27. jula. Nepoznata muška osoba dovela ga je 5. septembra do Centra za zaštitu dece i odojčadi u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Dečak je bio vidno povređen.

"Pregledali smo ga i odmah odveli u Institut za majku i dete. Posle pregleda je upućen u Urgentni centar, a odatle u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj, gde je i zbrinut. O svemu smo obavestili policiju i kolege u Centru za socijalni rad Novog Sada čiji je i bio štićenik. Šta se događalo u međuvremenu, kako je nastradao, a imao je ozbiljne povrede, ne znamo", kaže Mila Vuković, rukovodilac Stacionara Centra u Zvečanskoj.

Sa Instituta za majku i dete petogodišnjak je upućen u Urgentni centar, gde su mu konstatovani prelom nadlaktice i napukla slezina. Odatle je radi operacije prebačen u kliniku u Tiršovoj.

Prilikom pregleda u Urgentnom centru tog 5. septembra ustanovljeno je da je dečak desetak dana ranije, 25. avgusta, takođe bio primljen u toj ustanovi. Tada je na telu imao vidljive podlive, očigledno od batina, i opekotine na rukama i tabanima, najverovatnije od topljene plastike.

Prilikom tog prvog prijema u Urgentnom centru 25. avgusta pretpostavlja se da je pratilac dao lažne podatke o detetu.

"Bilo je planirano da bude operisan, ali se kod dece dešava da se organi oporave sami od sebe, što je i kod njega bio slučaj, tako da je prošao bez operacije. Kada se potpuno oporavio, 17. septembra smo ga otpustili iz bolnice i predali nadležnom Centru za socijalni rad Novog Sada, čiji je i bio štićenik", kaže dr Zoran Radojičić, direktor Klinike u Tiršovoj.

Iako su Blicu tokom jučerašnjeg dana bili najavljeni odgovori iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu, na kraju je tom listu rečeno da je odlučeno da izjavu o ovom slučaju ipak neće davati.

Tako bez odgovora ostaje pitanje šta se sa dečakom dešavalo od tog 27. jula, kada je, kako kažu, pobegao iz Prihvatilišta, kao i da li je od 17. septembra, kada je otpušten iz bolnice u Tiršovoj, vraćen u Prihvatilište.

Nejasno je i kuda je otišao posle prvog pregleda u Urgentnom centru i zašto se već tada nije reagovalo na činjenicu da je petogodišnji dečak pretučen, već se došlo u situaciju da dete ponovo bude brutalno prebijeno.

Policija je, kako nezvanično saznaje Blic, obavila razgovor sa muškom osobom koja je dečaka dovela do Centra u Zvečanskoj, ali nije poznato da li je istraga pokazala ko je dete zlostavljao.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.