Kako se obogatiti u šest koraka - Tajna iz 1937. godine

Hill je bio savetnik američkog predsednika Franklina D. Ruzevelta. On je intervjuisao više od 500 "najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli u SAD-u" kako bi došao do formule za uspešno bogaćenje.

Svoje je zaključke ispisao u knjizi "Think and Grow Rich" koja je tokom godina postala jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena.

Iako je ispitivao najuspešnije biznismene svog vremena, njegova formula ne uključuje nikakve nemoguće misije i nesavladive veštine, već se temelji na savladavanju psiholoških prepreka koje čoveka dele od sticanja bogatstva.

"Želja neće doneti bogatstvo", piše Hill. "Ali ako ta želja s vremenom postane opsesija, tada će planiranje konkretnih načina i sredstava te podupiranje istih sa istrajnošću koja ne dopušta poraz, osigurati stecanje znatnog imetka".

U jednom je odlomku sažeo šest koraka za pretvaranje želje u njen financijski ekvivalent:

1. U svom umu postavi novčani cilj koji želiš ostvariti. Nije dovoljno reći "želim puno novca". Budi konkretan u zamišljanju iznosa.

2. Tačno odredi šta si spreman dati zauzvrat za novac koji želiš. Ne postoji "nešto za ništa".

3. Odredi tačan datum do kojeg želiš sakupiti taj novac.

4. Stvori čvrsti plan kako ćeš sprovesti svoj plan u delo i odmah kreni sa njegovim sprovođenjem, bio spreman ili ne.

5. Napiši na papir u jednostavnim i sažetim rečenicama koliko novca želiš steći, u kojem vremenskom roku, što si spreman žrtvovati zauzvrat te plan kako ćeš plan ostvariti.

6. Pročitaj te rečenice naglas dvaput dnevno, jednom neposredno pre počinka i jednom pre ustajanja iz kreveta ujutro. DOK ČITAŠ, UVERAVAJ SE, OSEĆAJ SE I VERUJ KAKO VEĆ POSEDUJEŠ TAJ NOVAC.

Hillovo se viđenje sticanja bogatstva ne razlikuje mnogo od mnogo modernijih, osim što je jednostavnije i sažetije sročeno. "Kada bogatstvo nastupi na mesto siromaštva, to je obično zbog pomno razrađenih i izvedenih planova", dodao je. "Siromaštvo ne zahteva nikakav plan. Niko mu ne treba pomoći, jer je odvažno i nemilosrdno. Bogatstvo je pak sramežljivo. Njega se treba privući".

Cure.ba

Pogledajte još