Na današnji dan – 17. septembar

1580 – Rođen je španski pisac Fransisko Gomez de Kevedo i Viljegas (Francisco Gomez, Quevedo y Villegas), velikan Zlatnog veka španske književnosti i jedan od najznačajnijih satiričara u svetskoj književnosti (“Snoviđenja”, “Život lupeža”)

1631 – U Tridesetogodišnjem ratu Šveđani i nemački protestanti pod komandom švedskog kralja Gustava Adolfa pobedili su carsku vojsku (Katolička liga) pod vođstvom grofa Tilija (Tilly) kod Lajpciga.

1665 – U Londonu je izbila epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70.000 ljudi.

1787 – Delegati 12 od tadašnjih 13 država SAD potpisali su Ustav SAD. Uz kasnije dodate amandmane, taj ustav je i sada na snazi i najstariji je važeći ustav u svetu. U njemu je prvi put primenjena ideja francuskog filozofa Monteskjea (Montesquieu) o podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

1796 – Prvi predsednik SAD Džorž Vašington (George Washington)uputio je američkom narodu oproštajnu poruku (Farewell Addreš) i povukao se na svoje imanje. Za predsednika je izabran 1788.

1809 – Mirom u Fredrikshamu završen je švedsko-ruski rat u kojem je Rusija osvojila Finsku.

1826 – Rođen je nemački matematičar Georg Fridrih Bernhard Riman (Friedrić, Riemann), koji je otvorio nove pravce razvoja matematike i njene primene u fizici i mehanici. Niz matematičkih pojmova ima po njemu naziv.

1857 – Rođen je ruski fizičar Konstantin Eduardovič Ciolkovski, čije su teorije i otkrića bili osnova za razvoj astronautike. Godine 1903. objavio je prvo delo iz teorije astronautike “Ispitivanje vasionskog prostora reaktivnim aparatima”.

1889 – Povodom 500. godišnjice Kosovske bitke, u kraljevini Srbiji ustanovljen je “Orden kneza Lazara”, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

1900 – Britanska kraljica Viktorija I Aleksandrina (Victoria Alexandrine) potpisala je dokument kojim je Australija ušla u Komonvelt kao federalna unija šest bivših britanskih kolonija.

1908 – Rođen je ruski violinista i dirigent David Fjodorovič Ojstrah, jedan od najvećih majstora violine u 20. veku. Proslavio se 1935. na međunarodnom takmičenju u Varšavi i 1937. nagradom “Isaj” u Briselu, a potom je sa velikim uspehom nastupao širom sveta.

1918 – Posle trodnevne ofanzive, Prva i Druga srpska armija su uz pomoć dve francuske divizije probile Solunski front u Prvom svetskom ratu. Nemci i Bugari bili su primorani da se povuku. Proboj Solunskog fronta omogućio je srpskoj vojsci povratak u domovinu i, kao jedna od najuspešnijih operacija u Prvom svetskom ratu, doprineo konačnom slomu Centralnih sila.

1931 – RCA Viktor kompanija predstavila je prvu long-plej gramofonsku ploču na 33 obrtaja u hotelu Savoj u Njujorku.

1939 – Sovjetska Crvena armija ušla je u Poljsku sa istoka, zaposela krajeve zapadne Belorusije i Ukrajine i zarobila 217.000 Poljaka. Istovremeno Nemci su napali Varšavu iz vazduha i sa kopna.

1944 – Spuštanjem britanskih padobranaca kod grada Arnhema u Holandiji počela je operacija “Market Garden” u Drugom svetskom ratu, s ciljem da se uspostavi mostobran na reci Rajni i zaobiđe nemačka linija odbrane. Savezničke trupe naišle su na neočekivano jak otpor Nemaca i operacija je propala uz velike savezničke gubitke.

1961 – Obešen je bivši turski premijer Adnan Menderes, kojeg je u maju 1960. oborila vojna hunta generala Džemala Gursela (Cemal Guersel) i osudila na smrt zbog izdaje reformskih principa Kemala Ataturka (Atatuerk).

1978 – Potpisivanjem okvirnog plana za mir na Bliskom istoku, u Kemp Dejvidu su završeni razgovori predsednika Egipta Anvara el Sadata (Anwar), premijera Izraela Menahema Begina (Menaćem) i predsednika SAD Džimija Kartera (Jimmy Carter).

1980 – Bivši diktator Nikaragve general Anastasio Somosa Debajle(Somoza Debayle) ubijen je u atentatu u Paragvaju, gde je živeo u izbeglištvu posle zbacivanja sa vlasti u julu 1979.

1994 – Umro je britanski filozof austrijskog porekla Karl Rajmund Poper (Raimund Popper), jedan od najuticajnijih mislilaca 20. veka (“Logika istraživanja”, “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”, “Beda istoricizma”).

1997 – U blizini Fojnice, u centralnoj Bosni, srušio se helikopter UN u kojem su poginuli 12 predstavnika međunarodne zajednice i pomoćnik Visokog predstavnika UN za Bosnu i Hercegovinu Gerd Vagner (Wagner).

2001 – Okružni sud u Beogradu obustavio je krivični postupak protiv čelnika zapadnih zemalja i NATO-a zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. Postupak je obustavljen nakon što je javni tužilac odustao od optužnice, a Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu kojom su optuženi osuđeni na po 20 godina zatvora.

2001 – Makedonska vlada je saopštila da će NATO trupama dozvoliti da ostanu u zemlji i po završetku njihovog mandata.

2002 – Japanski premijer Junićiro Koizumi doputovao je u Pjongjang, glavni grad Severne Koreje, na razgovore sa njenim liderom Kim Jong Ilom. Dve zemlje su prekinule diplomatske odnose još 1948. godine.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.