Dačić: Južni tok je politički osetljivo pitanje

U poslednjih godinu dana, Vlada je iz budžeta odobrila 105 miliona evra garancija Srbijagasu za kredite zbog realizacije projekta Južni tok. Ministarstvo energetike je od Srbijagasa tražilo informacije za šta je tačno ovaj novac namenjen ali ove podatke nisu dobili. Premijer i lider SPS-a, stranke čiji je funkcioner Dušan Bajatović ujedno direktor Srbijagasa, kaže da su ulaganja u Južni tok osetljivo politicko pitanje.

"O tome smo više puta razgovarali, znate šta, svaki drugi naš korak bi bio izraz nepoverenja prema Rusiji i u tom smislu je to veoma osetljivo političko pitanje, a ne samo ekonomsko. Naravno, to ne znači da treba omogućiti krađe. I ja sam saglasan da treba što više smanjiti prostor za bilo kakve manipulacije", rekao je Dačić.

Projekat veka kako političari građanima predstavljaju izgradnju gasovoda Južni tok, vodiće se praktično iz firme registrovane u Švajcarskoj u kojoj ruski Gasprom ima 51 odsto vlasništva a Javno preduzeće Srbijagas 49 odsto. I prošla i aktuelna vlada već su odobravale ulaganja u ovo preduzeće, iako prema istraživanju Insajdera, nisu mogle da kontrolišu trošenje ovih sredstava, jer je glavna firma za Južni tok registrovana van pravnog sistema Srbije.

B92: Zašto je država dozvolila i zašto se i dalje toleriše činjenica da je preduzeće za izgradnju južnog toka osnovano u Švajcarskoj?

Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije: Dogovor s Rusima je postigla vlada Koštunice i Tadića. Prethodna vlada u kojoj smo bili nije mogla da uradi ništa osim da nastavi sprovođenje toga, a naročito ova vlada sada. Prema tome, da li je to urađeno u skladu sa najvišim ekonomskim interesima ili ne, to je sada drugo pitanje. Ovu temu smo mi takođe pokretali više puta sa željom da sve bude čisto, transparentno, osim onoga što ruska strana ne želi da bude objavljeno. Sa tog aspekta i postoji ta ideja da ta firma, pošto počinje izgradnja Južnog toka bude prebačena ovde.

Izgradnja Južnog toka u Srbiji još nije ni počela, a početak radova najavljen je do kraja ove godine. U sporazumu koji su Srbija i Rusija potpisale još 2008. godine planirano je da gasovod bude završen do kraja 2015., ali se u dopisu Gasproma Insajderu navodi da je taj rok pomeren pa je novi rok 2017. godina.

Nikakve sankcije za ovo probijanje roka nisu predviđene nijednim dokumentom.

Izvor: B92

Pogledajte još