Zorana Mihajlović: Kostićeva ponuda je neozbiljna

"Blic" prenosi kako je ministarka Mihalnović zamolila Kostića da Vladi pismeno pošalje svoju ponudu i da u njoj jasno kaže šta od države očekuje zauzvrat.

"Lično ću se založiti da ovakva ozbiljna inicijativa bude isto tako vrlo ozbiljno i razmotrena", kaže ministarka energetike.

Ona je objasnila da je Kostićevo rešenje za Železnice neozbiljno jer je, kako je navela, skoro ovaj biznismen izjavio da kada bi mu bilo ponuđeno mesto u vladi to ne bi mogao da prihvati zato što je odgovoran za svojih 35 firmi u kojima je zaposleno 5.000 radnika.

"Pitam se kako to da bi se sada gospodin Kostić, i pored tolike prezauzetosti, bavio velikim sistemom kakav su Železnice Srbije", kaže Mihajlovićeva.

Način na koji je Kostić izrekao ovaj predlog Mihajlovićeva tumači kao metaforičan ili možda dobar način za pothranjivanje sopstvenog ega.

Ona je napomenula da je ponudu da preuzme menadžment Železnica Srbije Kostić prvi put izneo na panelu na kome se govorilo o potrebi udruživanja kompanija iz regiona i stvaranja asocijacije država na Balkanu po ugledu na Beneluks.

"Udruživanje Kostića sa hrvatskim biznismenima Ivicom Todorićem i Emilom Tedeskim je možda osnov za neki novi Beneluks, ali ono je zasada daleko, baš kao i Kostićev dolazak na čelo Železnica Srbije", kategorična je ministarka.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za „Blic” da je predlog da uspešni privrednici uzmu preduzeća koja su gubitaši moguć, ali pod dva uslova.

"Prvi je da se uputi javni poziv svim biznismenima, a drugi je da sve bude bazirano na čistom interesu države i tajkuna, a ne na altruizmu biznismena jer to nema šanse na uspeh", tvrdi Ljajić.

On kaže da je i pre tri godine ova ideja podržana na sastanku najvišeg političkog vrha, tajkuna i sindikata. Od ideje se, kako kaže, brzo odustalo jer je postojao strah da će javnost biti kivna na Vladu koja previše izlazi u susret tajkunima.

Kostić je za „Blic“ rekao da za tri godine kao savetnik može Železnice da stavi na noge, ali pod uslovom da ga niko od političara ne zove.

Izvor: Blic

Pogledajte još