Počeo skrining, prvi korak ka EU

Evropska komisija će sutra i u četvrtak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević podrobno upoznati s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU - Srbija.

"Nema tu ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima", kaže za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji će time, zajedno s Evropskom komisijom, krenuti u dubinsku analizu - "skrining" (screening) usaglašenosti srpskih zakona sa pravom i odredbama Evropske unije za svakog poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u redove EU.

Ministar Selaković, glavni pregovarač Tanja Miščević i srpski stručni tim će u sredu i četvrtak najpre dobiti temeljit uvid i tumačenja o tome šta srpsku stranu očekuje u Poglavlju 23 pregovora s EU, a to su pravosuđe i temeljna prava građana Evropske unije.

Selaković je izjavio Tanjugu da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i EU.

On je ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Selaković je objasnio da je poglavlje 23 -poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladvine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom.

Tome se daje najveći značaj i celokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspešno.

Tim Evropske komisije predvodi šefica "Jedinice za Srbiju" Mirjam Feran, a početkom decembra će srpska strana biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izveštaj o tome u kolikoj meri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Na osnovu toga će EK sačiniti sveobuhvatnu analizu za Savet ministara EU.

Uz usvajanje "okvira za pregovore" koji upravo razmatraju vlade zemalja EU, i rezutata "skrininga", Savet ministara i lideri EU -Evropski savet trebalo bi da daju konačno "zeleno svetlo" za početak pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru iduće godine.

Sutra i u četvrtak će srpska strana dobiti tumačenja o pravnoj tekovini EU kad je reč o delotvornom pravosudnom sistemu, nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformama pravosuđa u zemljama EU.

Kad su u pitanju temeljna prava, stručnjaci u EK će ukazati na konvencije Saveta Evrope i drugih međunarodnih tela, koje su ugrađene u zakonodavstvo EU.

Takođe će obrazložiti odredbe temeljnog akta EU, Ugovora iz Lisabona, i stavke koje se tiču građanskih prava i sloboda, bezbednosti, kao i, pored ostalog, manjinskih i kulturnih prava, suzbijanja rasizma i netrpeljivosti prema strancima.

To uključuje i pravo da se glasa i bude kandidat na izborima za Evropski parlament, pravo slobodnog kretanja i boravka u svim zemljama EU, kao i pravo da se glasa na opštinskim izborima tamo gde građanin neke članice EU ima boravak.

B92

Pogledajte još