fbpx

Trodnevna žalost u Keniji, ubijeno 67 ljudi

Međutim iz jedne zapadne ambasade u kenijskoj prestonici, neimenovani diplomata je naveo da bi broj poginulih u napadu ekstremista u prestočnom tržnom centru Vestgejt mol, u Vestlendu, mogao da dostigne 100 pošto je napada izvršen kada je u njemu bilo oko hijadu kupaca, medju njima mnogo stranaca, prenosi agencija AP.

"Mi smo postideli i pobedili naše napadače i deo našeg zadatka je završen",
izjavio je Kenijata koji je i sam izgubio članove porodice u tom krvavom napadu tokom televizijskog obraćanja naciji, prenela je agencija AFP.

Predsednik je rekao da su se "tri sprata tržnog centra složila i zarobila nekoliko tela u ruševinama, uključujući i neke teroriste" i da je trenutni broj poginulih je privremen tim pre što kenijski Crveni krst navodi da se još 63 ljudi vodi kao nedostalo, dok je 175 povređeno među njima 62 je hospitalizovano.

U akciji okončanja opsade tržnog centra pet napadača je ubijeno i 11 je uhapšeno, dodaje AFP.

Eksperti, uz pomoć daljinsko-upravljačkih deminerskih robota, vrše pretragu preostalih, eventualnih mina iznenađenja, zasudim delovima kompleksa uz strahovanja da bi broj žrtava mogao da poraste.

Tržni centar, u vlasništvu izraelske kompanije,Vestgejt mol je napadnut u subotu popodne, pošto su napadači zasuli vatrom kupce iz automatskog oružja i sa ručnim bombama.

Kenijata je rekao da "forenzičke ekipe vrše proveru nacionalnosti svih učesnika napada", zbog izveštaja koji se pojavili u javnosti, da je medju napadačima bilo Amerikanaca i Britanka.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.