Britanka prva žena koja je sama preveslala od Japana do Aljaske (i usput se verila na sred okeana)

"Ovo su bili neki od najintenzivnijih i najupečatljivijih meseci mog života. Bilo je istovremeno sjajno i brutalno. Ceo put je bio privilegija", navela je 28-godišnja Auten u saopštenju.

Auten je svoje uspešno putovanje proslavila šampanjcem u Adaku, Aljaska, gde ju je sačekao lokalni živalj i to je, kako pišu lokalni mediji, bio njen prvi susret sa ljudima posle gotovo pet meseci.

Ona je napustila Čoši u Japanu 27. aprila i preveslala 6.034 kilometra. Putovanje je deo njenog plana da obiđe svet biciklom i kajakom.

Tokom putovanja izborila se sa velikim talasima, uzburkanim morem, hladnoćom i mrakom, a njen brod se prevrnuo pet puta. Izborila je i psihološku bitku što je bila sama.

Kako prenose mediji, tvitovala je o magli u kojoj se umalo izgubila i halucinacijama od iscrpljenosti pred kraj puta.

Za Autenovu, diplomiranog biologa sa Oksforda, neki prizori koje je videla poput albatrosa ili kitova, nadomestili su sve prepreke i neprijatnosti na koje je naišla. Vrhunac njenog putovanja, navela je, bila je ajkula koja je kružila oko broda dok je veslala.

(old_image)

Tokom putovanja verila se nasred okeana, zahvaljujući satelitskom telefonu, za dugogodišnjeg dečka.

Zbog lošeg vremena pristala je na Aljasci, a ne u Kanadi kako je prvobitno planirala.

Iduće godine planira da se vrati u Adak sa kolegom Džastinom Kurgenvenom kako bi kajakom nastavila putovanje kroz Aljasku. Potom će biciklom preći Kanadu i Severnu Ameriku pre nego što ponovo sama bude kajakom prešla Atlantski okean i pristala u Velikoj Britaniji.

Njen prvi pokušaj da propao je 2012. zbog tropske oluje. Auten je inače najmlađa osoba i prva žena koja je sama preveslala Indijski okean 2009. kada je iz Australije stigla na Mauricijus.

Izvor:  24sata

Pogledajte još