Narandžasto za bolju koncentraciju

Kako nas narandžasta boja čini aktivnim, za novine “24 sata” objašnjava psihoterapeut Zoran Milivojević.

"Postoje istraživanja koja ukazuju da boje utiču na rasploženje i sposobnosti ljudi. U spektru boja narandžasta zauzima mesto neutralno tople boje. Za razliku od crvene koja je najintenzivnija, narandžasta ima upola manju telesnu dužinu. Takve osobine stvaraju sledeće efekte: njena toplina povećava našu budnost i koncentraciju, a oči se nimalo ne zamaraju gledanjem u nju", kaže Zoran Milivojević, psihoterapeut.

Preporuke zasnovane na psihološkim istraživanjima kažu da radni prostor treba oplemeniti narandžastom bojom. Sam pogled na “nijansu budnosti”, koja je i zaštitna boja naših novina, čini vas pažljivijim i spremnijim na sadržaj koji vas očekujete.

Pozitivno delovanje narandžaste boje ne opravdavaju samo psihološke studije, već i principi feng šuija, pišu "24sata".

"Feng šui boje su podeljene u dve grupe, hladne - jin i tople - jang boje. Narandžasta spada u drugu grupu, pripada elementu vatre i služi za podizanje samosvesti, koncentracije, kreativnosti i organizacije", kaže Mima Miković, feng šui stručnjak.

Ona savetuje da kada se jave problemi sa koncentracijom i očuvanjem pažnje, pomoć treba potražiti u narandžastoj boji.

"Bile to pomorandže, bundeva ili zidovi u narandžastoj boji, sve to će obezbediti potrebnu energiju, a nimalo neće delovati agresivno"
, dodaje ona.

Kada se radni zadaci gomilaju, a vremena ponestaje, zagledajte se u nešto narandžasto.

Izvor: 24sata

Pogledajte još