Počeo BITEF

Svojevrsnom teatarskom egzibicijom, u koreografiji i režiji Kanađanke, Mari Šujinar „boDY_rEMIX/gOLDBERG_vARIATIONS“ otvoren je 40. BITEF u  Centru "Sava".
Festival je otvorila predsednica Saveta BITEF-a Vida Ognjenović i kao posebnu vrednost istakla trajanje festivala.
 
- BITEF može da se podiči svojom 40-godišnjicom, koja svedoči o njegovoj postojanosti i trajnom statusu. Ona je naglasila da svako društvo ima pozorište kakvo zaslužuje i zahvalila osnivačima BITEF-a, Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, što su podarili Beogradu ovakav festival. Ovogodišnji BITEF Vida Ognjenović je posvetila nedavno preminulom glumcu Petru Banićeviću. 

Prvog dana festivala publika je imala priliku da vidi predstavu koja je najavljena kao "balet u dva čina". Ona je opravdala pridev plesnog spektakla, ali diskutabilo je da li je ponudila nešto više. Komad koji, kao što je to već uobičajno u modernom plesu „preispituje mogućnosti ljudskog tela“. Ovog puta telo je ograničeno ortopedskim pomagalima. Valja naglasiti da predstava nema pedagoški karakter koji bi bio usmeren na probleme osoba s posebnim potrebama. Jedini cilj predstave, po zamisli Mari Šijunar, jeste slava umetosti. Predstava koja je tehnički perfektna i samo to. Komad koji je svakog uspeo na neki način da fascinira i o kojem će se pričati, ali bez dubljih umetničkih pretenzija. Predstava s koje ste morali da izađete ako ste bili u društvu dece, zbog nelagodnosti koje bi dete osetilo. Ako ste došli, kao neki, iz unutrašnjosti, ostaje da se zapitate da li je vredelo...

Danijela Tadić 

Pogledajte još