Mladi se ne usuđuju na pokretanje sopstvenog biznisa

Najveći broj mladih dolazi iz porodica koje nemaju nikakva iskustva u preduzetništvu, pa ih je neophodno motivisati, ohrabriti i edukovati da pokrenu sopstveni posao, istakli su učesnici panel diskusije o značaju preduzetničkog obrazovanja u kreiranju promena društva.

Potpredsednik PKS Zdravko Jelušić kazao je da je oko 33 odsto aktivnog mladog stanovništva izmedju 15 i 30 godina nezaposleno, a istovremeno oni mladi koji su zaposleni, rade u izrazito nepovoljnim uslovima - na crno, bez ugovora, uplaćivanja poreza i doprinosa, i ostvarivanja staža.

Dok je u obrazovnom sistemu EU preduzetništvo prepoznato kao bazična veština, u Srbiji to nije slučaj - pa mladi imaju nisku sposobnost da se snalaze u realnom radnom okruženju i funkcionalno primene stečena znanja, upozorio je Jelušić.

"Preduzetničko učenje je ključna tema čije dobro i ispravno regulisanje može značajno da doprinese ekonomskom razvoju Srbije. Uvođenje preduzetništva u obrazovni sistem može značajno da utiče na unapredjenje šansi za zapošljavanje i obezbedjivanje ekonomske sigurnosti mladih ljudi"
, poručio je Jelušić.

On je na kraju podsetio da mala i srednja preduzeća čine 99,8 odsto od ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata, kao i da je preduzetnički sektor zaslužan za stvaranje oko 33 odsto bruto-domaćeg proizvoda Srbije.

Izvor: 24sata

Pogledajte još