Eštonova pohvalila napredak Srbije

Visoka predstavnica je pohvalila napredak postignut tokom poslednje godine”, piše u saopštenju za medije iz kabineta Eštonove, u kome se dodaje da su ona i Nikolić razgovarali i o primeni Briselskog sporazuma.

“Posebno su pričali o novembarskim lokalnim izborima na Kosovu i složili se da je važno da oni budu pošteni, uz što veći odziv glasača”, saopštila je pravna služba šefice evropske diplomatije.

Na svom Tviter nalogu, predsednik Srbije je naveo reči visoke predstavnice Ketrin Ešton: "Predsedniče Nikoliću, vaša mudra politika svrstala Vas je među vodeće svetske državnike".


Predsednik je, sa prvom damom Dragicom, prisustvovao i otvaranju izložbe eminentnih srpskih slikara "Tesli u čast", i prijemu koji organizuje Misija Srbije pri UN.

Na toj svečanosti je predsednik Srbije uručio odlikovanja bivšem američkom tužiocu i borcu za istinu o Srbiji u svetu Remziju Klarku (Sretenjski orden drugog stepena), doskorašnjem prvom čoveku srpskog Kokusa u Kongresu SAD Denu Bartonu (Orden srpske zastave drugog stepena) kongresmenki iz Ilinoisa Melisi Bin (Orden srpske zastave trećeg stepena).

Nikolić je tokom boravka u Njujorku prisustvovao svečanom prijemu koji je za svetske državnike organizovao američki predsednik Barak Obama, kao i otkrivanju spomenika velikom naučniku Nikoli Tesli u mestu Šorham u blizini Njujorka.

Uz predsednika Srbije, u Njujorku je i šef diplomatije Ivan Mrkić, koji će takođe imati niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova više država.

On je u utorak razgovarao sa šefovima diplomatije Omana, Turske, BiH i Albanije, a sastao se i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Mrkić će danas, između ostalih, imati susrete sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić.

B92

Pogledajte još