Prajd još čeka procenu bezbednosti

Ukoliko bude održana, njoj će kao gosti prisustvovati ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson. U međuvremenu, oni koji se protive održavanju Prajda policiji su u subotu prijavili čak sedam skupovau centru Beograda.

Organizacioni odbor Prajda svakodnevno sa policijom radi na unapređenju bezbednosti svih učesnika, kaže za B92 Goran Miletić.

"To znači da se svakodnevno razmatraju tehnički detalji, od dolaska učesnika, do samog održavanja Prajda, kao i za odlazak učesnika sa Prajda. Tu ima mnogo detalja koji se s policijom svakodnevno prolaze i tako je bilo svakog dana ove nedelje. Ministarka Ulson je najavila svoj dolazak, kao što je to učinila i prošle godine. Ona će se svakako pojaviti na forumu koji je u petak u Medija centru, i u subotu u šetnji"
, istakao je on.

Što se tiče drugih skupova, to je posao policije i oni moraju da znaju kako će s tim izaći na kraj, kaže još Miletić i dodaje da je Prajd prijavljen godinu dana ranije, a prijavu novih skupova ocenjuje kao način da se sabotira Prajd.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da je održavanje Parade ponosa ispit zrelosti za državu i da bi povlačenje pred pretnjama ekstremnih organizacija bilo dokaz njene slabosti.

"Održavanje Parade ponosa predstavlja ispit zrelosti države kandidata za članstvo u EU. Održavanje ovog skupa je u skladu sa važećim zakonima i država mora pokazati i dokazati da su za nju svi gradjani jednaki pred zakonom"
, naveo je Omerović u saopštenju za javnost.

On je ocenio da bi povlačenjem pred pretnjama ekstremno desničarskih i profašističkih organizacija država poslala signal da nije u stanju da obezbedi mirno održavanje i bezbednost učesnika Parade.

"Povlačenje pred ekstremistima je dokaz slabosti drzave. Niko ne sme biti, niti može biti, jači od države", naveo je Omerović.

Ružić: Ne treba deliti građane

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za evropske integracije, Branko Ružić, koji je rekao da že učestvovati u šetnji na Prajdu, ukoliko je bude, jutros je izjavio da građane ne treba deliti ni po kojem osnovu i da je to glavni razlog zbog kojeg će on prisustovati Paradi ponosa u subotu u Beogradu.

"Nema tu ništa epohalno, ako hocete da podržite svoje građane. Mi naše građane ne smemo da definišemo i delimo po pripadnosti, bilo seksualnoj bilo nacionlnoj, već kakvi su ljudi"
, kazao je Ružić za RTS.

Ružić smatra da će predstojeća Parada sigurno biti ocenjena u izveštaju Evropske komisije koji će biti predstavljne 16. oktobra. Dodao je da se podržavnjem Parade ponosa, poštuje Ustav i osnovna ljudska prava na različitost i prava seksualnih manjina.

"Mi smo (Rižić i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević) najavili da ćemo prisustvovati Paradi ponosa, a ako se ona ne održi, taj dan će biti obeležen nekom manifestacijom u zatvorenom prostoru i mi ćemo tu sigurno ići",
rekao je Ružić.

Pogledajte još