Patrijarh Irinej o Paradi: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

Patrijarh je rekao da na Paradu ponosa gleda "crno da crnje ne može od otoga biti".

Osvrnuvši se na LGBT populaciju u Srbiji u, kakose navodi, nikad oštrijem tonu, patrijarh je osudio njihov pokušaj organizacije gej parade u Beogradu.

Upitan šta bi poručio tim mladim ljudima iz LGBT populacije, koji planiraju šetnju beogradskim ulicama, patrijarh je rekao:

"Čega se pametan stidi, budala se ponosi."

Patrijarh Irinej, međutim, nije želeo da se izjasni da li su se državne vlasti konsultovale sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko organizovanja parade i da li očekuje nemire i nasilje u Beogradu u slučaju njenog održavanja.

"U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i porodica. I brak i porodica se planski ruše, a posebno gej paradom", rekao je patrijarh.

On je doda da srpskom narodu nedostaje samo još, kako je rekao, ta pošast pa da nestanemo s lica zemlje.

"Porodica je osnovna ćelija društva i naroda. Zdrava porodica je osnov za zdravo društvo, zdrav narod, zdravu prosvetu, zdravu kulturu", naveo je patrijarh srpski Irinej i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda",
naveo je prvojerarh SPC.

Parada ponoso je u Beogradu zakazana za subotu 28. septembra, ali MUP još nije izašao sa stav da li bezbednosne procene dozvoljavaju njeno održavanje.

Izvor: Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.