Tajni život mačaka sa praktikumom iz maltretiranja ljudi, vol. 1

Metod br. 1: mjaukanje na goluba na usijanom komšijskom krovu od crepa. Ovaj metod primenjuje se u najranijim jutarnjim satima, sa prvim zracima sunca i povećanjem vidljivosti. Mačak koji ga primenjuje mjauče sa varijacijama na temu koje idu i do neke vrste meketanja, dok ne probudi svog gazdu* da dođe i pogleda jednog goluba koji svakog jutra sleće na isto mesto. Metod se može ponavljati do smrti goluba ili do potpunog sloma živaca gazde*. A golubovi su prilično dugovečni. U idealnim uslovima žive i po dvadeset godina. Srećom, u gradu su životni uslovi daleko od idealnih.

Metod br. 2: ako prvi metod slučajno zakaže ili se golub zbog privatnih obaveza u opštini ili sudu nekog jutra ne pojavi u predviđeno vreme, primenjuje se metod br. 2. Radi se o cepanju računa za telefon, lifleta, pisama, razglednica, ukratko, bilo kog papirnog materijala koji se zatekne na stolu. Izuzetno, za praktikovanje ovog metoda mogu poslužiti i knjige. Metod br. 2 može se primenjivati i u kombinaciji sa metodom br. 1 i tada daje najjače efekte. Dok froncle lete naokolo, nokti u sinergiji sa papirom proizvode karakterističan šum koji iritira ljudsko uho skoro kao cirkularna testera, a u stanju je da izludi čoveka u 10 puta kraćem roku nego najjače dozvoljeno sredstvo - tašta.

Metod br. 3: Rušenje. Osnovno pravilo mačjeg praktikuma kaže: što je predmet veći i teži, slađe ga je srušiti. Kreće se od manjih i lakših predmeta, poput kutija za cipele, torbica „pederuša“ (ili je pravilno „homoseksualuša“, „LGBT-uša“...?), porcelanskih figurica i knjiga, pa se postepeno, kako praktikant jača, prelazi na krupnije stvari poput stonih i podnih lampi, malih kućnih aparata, audio-video opreme, bele tehnike i motornih vozila. Ovaj metod ima kratkotrajno primarno dejstvo koje prolazi čim prođe i šok od treska, ali dugoročne sekundarne finansijske posledice i funkcioniše po principu raka i farmaceutske industrije - dok gazda* polako umire u finansijskim mukama, užitak praktikanta se povećava. Ponekad se mačka može pretvarati i da juri imaginarnog miša ili izmišljenog insekta, tako sebi obezbeđujući kakav-takav alibi. Jedna stara izreka kaže: „ko nije imao mačku i muvu u stanu, ne zna šta je 100 evra kolateralne štete.“ Mada se savremene mačke više ni ne trude da na ovaj način zamaskiraju svoju zločinačku aktivnost.

Metod br. 4: mahnito trčanje sa ili bez prepona, uz sporadično urlanje. Ovaj metod može se primenjivati nezavisno od doba dana ili noći. Najefektnije je započeti ga skokom izdaleka i sa visine na krevet gazde* u stilu tzv. „bombe“, a nastaviti pretrčavanjem preko istih (kako kreveta, tako i gazde*) uz povremene, česte ali kratke pauze radi glasnog mjaukanja koje se graniči sa urlikanjem. Kod ovog metoda mora se posebno paziti na neželjene reakcije gazde koje se obično nalaze u rasponu od glasnog psovanja (popodne i uveče) do gađanja sitnim čvrstim predmetima (ujutru). Ovde kao opravdanje mogu poslužiti mačije stomačne tegobe, usled konzumiranja granulaste čvrste hrane, ili uznemirenost ljubimca zbog teške situacije u zemlji i svetu.

Metod br. 5: mačkasti print. Ovaj trofazni metod praktikuje se tako što se prvo gazi po mokrim površinama, poput kade, umivaonika, sudopere i sl. (faza prva). Druga faza sastoji se iz gacanja po pesku u kome se obično vrši nužda, osim prilikom primene metoda br. 5. Treća, finalna faza obuhvata utiskivanje šapica po raznim predmetima u domaćinstvu, što svetlijim i težim za čišćenje, to bolje. Ostavljanje traga predstavlja kako lični dizajnerski pečat, tako i umetnički izraz praktikanta. Takođe može imati dalekosežne finansijske posledice po gazdu*.

Metod br. 6: igra mačke i miša. Posebno efikasan metod kada je na gazdinom kompjuteru otvoreno od tri do dvanaest excel tabela istovremeno, od kojih barem u dve nije urađen ni auto-sejv ni bilo-kakav-sejv, a vršene su izmene. Metod se praktikuje tako što se iz punog trka:
a) pretrči preko miša, uz pritiskanje svih tastera i obaranje programa ili
b) isti sruši sa stola (videti metod br. 3: rušenje) što uz Veliki Prasak izaziva isti efekat kao pod a.

Ovi metodi pokazuju nam kolika je mačija maštovitost u kreiranju situacija neprijatnih po bližnje i okolinu, a zabavnih i ispunjavajućih za njih same.

Psihologija mačke je neiscrpna tema, pa ćemo u nekom od narednih izdanja svakako nastaviti da je proučavamo i divimo joj se – oni srećniji izdaleka, a mi ostali izbliza. Nadam se da će ovo raskrinkavanje, ovaj svojevrsni životinjski „Insajder“ pomoći boljem razumevanju ove vrste, ali i boljem mentalnom zdravlju vlasnika*, ljubitelja i poštovalaca mačaka.

*reči poput „gazda“ i „vlasnik“ upotrebljene su samo radi lakšeg snalaženja. Daleko od toga da bilo koja mačka ima gazdu, radi se više o stanodavcu, hranitelju i objektu maltretiranja.

Pogledajte još