Trećina Srba nema poverenje u rad sudova

Na predstavljanju rezultata istraživanja "Integritet sudova iz perspektive korisnika njihovih usluga", direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić je rekla da najviše pritužbi građana dobija na rad državne uprave, a odmah potom na rad sudova.

Istraživanje o radu sudova u Srbiji rađeno je aprila i maja, o radu 30 sudova iz čitave Srbije.

Ispitano je 1.320 korisnika usluga sudova od kojih je petina priznala da je posegla za ličnim kontaktima u sudovima da bi uticala na proceduru.

Babić je rekla da je Agencija od početka godine do septembra dobila 2.183 pritužbe građana od čega se 347 odnosi na rad sudova.

"Reizbor i nova mreža sudova napravili su sistem bez sistema, što je za posledicu imalo smanjenje poverenja građana u rad sudova i doprinelo shvatanju da postoji endemska korupcija"
, rekla je ona.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije je rekla da sudovi moraju da naprave "planove integriteta" kojima bi se rukovodili njihovi zaposleni radi sprečavanja podmićivanja.

"Plan integriteta bi trebalo da uradi i Visoki savet sudstva"
, rekla je Babić.

Iistraživanje "Integritet sudova iz perspektive korisnika njihovih usluga" je pokazalo da 12 odsto građana nije uopšte informisano o administrativnim procedurama sa kojima se susreće u sudu, a 33 odsto nije o tome dovoljno obavešteno.

Najveći broj onih koji ne znaju dovoljno o radu sudova i uglavnom se o tome obaveštavaju u razgovoru sa zaposlenima u sudu su "obični građani".

Na pitanje da li, ukoliko su uložili pritužbu u sudu znaju kakav je njen ishod, 52 odsto ispitanika je odgovorilo da zna, ali da se pritužbom ništa nije promenilo u samoj stvari zbog koje su se žalili.

Istraživanje radu sudova u Srbiji finansijski je pomogla fondacija Konrad Adenauer.

Izvor: beta

Pogledajte još