Poslednja šansa: Ističe rok „večitim“ studentima

Više od 15.000 studenata, koji su državne fakultete upisali do 2006. godine, ima poslednju šansu da dovrši školovanje. Samo još ove školske godine mogu da diplomiraju po starim nastavnim programima. Kako bi „večitim“ akademcima izašli u susret, na Univerzitetu u Beogradu sastali su se prodekani svih fakulteta. Namera je da se nađe jedinstvena formula po kojoj će akademci imati iste uslove da uhvate poslednji voz. Prvi korak - da se utvrdi tačan broj.

- Ako ne dovrše studije, mogu da se prebace i nastave po novim nastavnim programima - objašnjava prof. dr Nada Kovačević, prodekan za nastavu Univerziteta u Beogradu. - Nije isključeno ni da će oni da se žale Ministarstvu i da im bude i odobreno.

- Na našem fakultetu postoje dve grupe. Jedni su se upisali do 2003. i među njima je malo onih koji se interesuju za ispite. Drugi su po starom zakonu, od 2003. do 2005, ali po novim programima, ima ih stotinak, i oni će moći da nastave studije po „Bolonji“ - objašnjava prof. dr Lazar Saranovac, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Na Pravnom fakultetu kažu da više nemaju stare studente na prvoj i drugoj godini. Ove godine na „Bolonju“ će preći i zainteresovani akademci na 3. i 4. godini.

- Njih je između 300 i 400, a najviše „starih“ studenata je među apsolventima. Njih imamo oko 1.800 - kaže Miljko Valjarević, sekretar Pravnog fakulteta.

Rok duži za jednu godinu imaće studenti Medicinskog fakulteta, jer i njihovo školavanje traje duže.

- Ima čak oko 1.600 apsolvenata, dok na nižim godinama imamo po dvadesetak studenata po starom programu - navodi prof. dr Petar Bulat, prodekan. - Za one koji imaju želju da završe i trude se, ima nade i trudićemo se da pomognemo.

Rok za završetak studija ove godine ističe i prvoj generaciji „bolonjaca“. Zakon kaže da mogu da studiraju dupli broj nastavnih godina, tako da vreme curi generaciji koja je indeks dobila školske 2006/2007.

Izvor: Novosti

Pogledajte još