Naglo pogoršanje: Jovanka Broz na veštačkim plućima

Lekari za sada ne mogu da daju nikakve prognoze, jer su kod pacijenata koji se intubiraju šanse za poboljšanje ili za pogoršanje zdravstvenog stanja jednake.

Pretprošlog vikenda kod nekadašnje prve dame SFRJ, kojoj je posle transfuzije, infuzije i terapije za srce odmah po prijemu u bolnicu, iz dana u dan bilo sve bolje, uočeni su prvi problemi sa plućima.

To je, kako objašnjavaju lekari, česta posledica kod pacijenata koji dugo leže, pa je kiseonik dobijala preko maske. Problem se, međutim, iz dana u dan komplikovalo, pa su lekari danas morali da je priključe na veštačka pluća.

Jovanka Broz je nedavno primljena u bolnicu zbog zdravstvenih problema.

Ona je planirala da se po izlasku iz bolnice vrati u svoju kuću, koja oštećena.

"Jovanka ne želi da se iz bolnice vrati u bilo koji drugi smeštaj zato što u toj kući na Dedinju oseća izvesnu pravnu sigurnost",
rekao je Žarko Jokanović, pisac feljtona o nekad prvoj dami SFRJ.

On je svakodnevno obilazi u Urgentnom centru gde se ona nalazi od 23. avgusta kada je primljena dehidrirana i u polusvesnom stanju.

Sve donedavno, izgledalo je da se Jovankino zdravstveno stanje svakog dana poboljšava, što se odrazilo i na njeno raspoloženje.

"Sve vreme je svesna, razgovara sa lekarima, mada njeno zdravstveno stanje nije ni izbliza dobro da bi nekadašnja prva dama bila prebačena na kućno lečenje",
napisao je Jokanović, koji joj je bio u poseti.

"Kao i mnogo puta do sada, fasciniran sam njenom borbenošću i energijom, njenim prepoznatljivim širokim osmehom. Bio je to jedan dirljiv susret i veoma sam srećan što ju je moja poseta obradovala", napisao je Jokanović.

Lekari: Jovanka Broz ima kancer

Lekari su utvrdili da Jovanka Broz ima kancer, a prema saznanjima portala Nadlanu, Jovanka je po dolasku u bolnicu duže vreme odbijala da prima terapiju.

"Pretpostavljamo da ima tumor kože koji je potekao sa jednog mladeža na leđima, a onda se, zbog nelečenja, proširio. Dodatne analize pokazaće kakvo je pravo stanje. U svakom slučaju, njeno zdravlje je veoma zapušteno, verovatno je da je već duži period teško bolesna - ispričao je za “Blic” Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra.

Najpoznatija udovica na Balkanu koja više od tri decenije nakon smrti Josipa Broza Tita živi u nametnutoj izolaciji i u ćutnji koju je tek nekoliko puta prekinula poslednjih godina, metafora je velikog uzleta i ništa manjeg pada.

Tragični i surovi životopis ove žene išao je od ljubavnice i supruge moćnog komunističkog vođe, preko zaverenice koja mu radi o glavi, kako ju je predstavljala Titova kamarila, do zatvorenice u trošnoj dedinjskoj vili bez građanskih prava i bez dokumenata, koja su joj vraćene tek pre četiri godine.

Izvor: Blic, Novosti

Pogledajte još