Novi konkurs za upravnika Narodnog pozorišta

Predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Radoslav Pavlović najavio je da će 1. oktobra biti raspisan novi konkurs za upravnika nacionalnog teatra.

To će, u dogovoru sa Vladom Srbije, biti model za konkurse za direktore i upravnike 61 institucije koju finansira Vlada preko Ministarstva kulture, rekao je Pavlović.

Prethodni konkurs za upravnika Narodnog pozorišta, koji je održan letos, okončan je bez rezultata jer, kako je izjavio Pavlović, na sednici UO "nije bilo kvalifikovane većine da se u zakonskom roku izabere kandidat".

Član UO Živorad Ajdačić dodao je da je bio iznenađen što je na kraju tog konkursa ostao samo jedan, mada dobar kandidat (sadašnji v.d. upravnika Dejan Savić).

Na pitanje novinara o javnim optužbama Savića na rad predsednika UO, Pavlović je odgovorio da "Savić ima pravo da piše pisma, ali UO imenuje Vlada Srbije", koja je nadležna da ocenjuje rad tog tela.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić zatražio je smenu predsednika Upravnog odbora Radoslava Pavlovića zbog "naopake predstave pozorišta u javnosti".

Kako se navodi u saopštenju, Pavlović se prema pozorištu ponašao kao prema svom nasleđu pokušavajući da ga privatizuje.

"Svojim pokušajima da našu kuću iskoristi u lične svrhe, privatizuje instituciju koja pripada svim građanima Srbije, gospodin Pavlović je uspeo da okrene sve zaposlene i celokupnu kulturnu i širu javnost protiv sebe", rekao je Savić u saopštenju.

Izvor: RTS

Pogledajte još