Bela čorba na makedonski način

Nedavno me je put naneo u mesto Radoviš u Makedoniji. Putovala sam sa drugaricom u Grčku, a rešile smo da prespavamo kod njene tetka Zage koja sa porodicom živi u ovom mestu. Svi mi gurmani znamo da je Makedonija zemlja odlične hrane, ali čorba koju sam jela kod ove žene je nešto posebno.

Naravno, tražila sam recept. Ovo su sastojci:

- 500 g telećeg mesa
- glavica crnog luka
- 3 kašike ulja
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- biber u zrnu
- 3 lista lovora
- 2 kašike brašna
- crvena tucana paprike
- 2 žumanca
- čaša kisele pavlake
- sveži peršun
- sok od limuna
- so

A kako se sprema? U dublji lonac se sipa ulje, zagreje se, pa se na njemu izdinsta seckani crni luk. Dodajte meso iseckano na kockice, promešajte i ostavite da se dinsta. Sipajte 2 l vode, dodajte biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu, krompir i so.

tetka Zaga onda smanji temperaturu, a zatim poklopi lonac i ostavi da se kuva sve dok povrće i meso ne omekšaju. U posebnoj posudi izmešajte brašno, alevu papriku i malo vode, tako da nema grudvica, pa to dodajte u čorbu.

Nastavite sa kuvanjem dok ne provri uz povremeno mešanje kako čorba ne bi zagorela. Umućena žumnca i kiselu pavlaku izmešajte, Sklonite čorbu sa ringle i polako dodajte smesu od žumanaca i pavlake stalno mešajući viljuškom. Dobro promešajte i poklopite.

I inače volim čorbe, ali ova je bila fantastična. Ako niste jeli, probajte pa mi javite 😉

Pogledajte još