Slavica Dragosavac: Radovi u nastajanju

S.Dragosavac, slikar-grafičar, tokom profesionalne karijere realizovala je veliki broj radova iz oblasti vizuelnih umetnosti, grafičkog dizajna i advertajzinga. U njenim novim radovima sublimirano je ovo iskustvo srodnih oblasti u jedinstven kreativni kompleks u kome su granice između medija labave i propustljive.

„S.Dragosavac u svojoj umetničkoj praksi polazi od pretpostavke da polje njenog rada nije unapred definisano i određeno. Njeni radovi su redak slučaj u kojima imaginacija i umetnička sloboda formiraju predstavu koja pruža mogućnost za različita tumačenja i sagledavanja.Grupisani u tri pojedinačne celine međusobno su povezani. Prvu čine plakati nastali za vreme boravka u Italiji, kao jedan specifičan oblik izražavanja i umetničin pokušaj da se na ovom veoma zahtevnom polju ostvari celina koja izlazi iz okvira čisto grafičkog. Drugu celinu čine radovi nastali intervencijom na ofsetnoj ploči i treću, simplifikovani apstraktni crteži gvašom urađeni na običnom A4 formatu. Sve tri celine zapravo povezuje sama metodologija grafičke slike. Crtež je ovde shvaćen kao temelj svake predstave, on je u radovima S.Dragosavac sveden na znak, oformljen linijom kao osnovnim sredstvom, ali i blagim intervencijama u vidu brisanja belom bojom ili korektorom koje dodatno naglašavaju fragilnost predstave. Fotografija i grafička umetnost u poslednje vreme postaju sve uzbudljivije područje savremene umetnosti unutar kojih se tematizuju problemi savremenog društva i kulture. Postavljajući fenomen proizvodnje i percepcije slika u središte svog interesovanja, S. Dragosavac se u svojim radovima fokusira na korišćenje samih tehnologija štampane slike ali i na proces rada koji prati nastanak jednog umetničkog dela.” (iz predgovora Saše Janjića)

Slavica Dragosavac (1963), diplomirala i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; dobitnik nagrade Rista i Beta Vukanović. Kao stipendista Vlade republike Italije specijalizirala je u Rimu. Od 2009. docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, na predmetu Plakat. Kao kreativni direktor osvojila je više nagrada među kojima su Grand Prix na festivalu Zlatni petao / serija bilborda Wiener Stadtische osiguranje, prva nagrada / Maxim pozivnica, prva nagrada / kalendar Wiener Stadtische, prva nagrada / kalendar Om Ogilvy na izložbi kalendara u Novom Sadu i prva nagrada UEPS-a za Ball Packaging promotivne aktivnosti. Izlagala samostalno (Beograd, Rim, Niš) i na preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bila art direktor u agencijama Saatchi & Saatchi i McCann Erickson u Rimu i kao kreativni direktor u agencijama Ogilvy i Draft FCB u Beogradu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a.

Pogledajte još