Katar: Nepalci svakodnevno umiru zbog neljudskih uslova rada na izgradnji satadiona

Ovog leta, gotovo svakog dana umirao je po jedan Nepalac u Kataru, među njima praktično golobradi mladići koji su iznenada padali kao pokošeni od infarkta, otkriva britanski “Gardijan” koji je sproveo svoju istragu.

Istraga upućuje na to da postoji lanac ekploatacije koji kreće iz siromašnih sela u Nepalu do katarskih lidera. Na svetlost dana izlazi činjenica da jedna od najbogatijih zemalja isorišćava jednu od najsiromašnijih, kako bi se pripremila za najpopularniji sportski događaj na svetu.

Novinari su pronašli dokaze da su hiljade Nepalaca, koji čine najbrojniju etničku grupu angažovanu na izgradnji infrastrukture u Emiratu, izložene eksploataciji i zlostavljanju koje može da se okarakteriše samo kao ropstvo modernog doba prema definiciji Međunarodne organizacije rada.

Prema dokumentaciji dobijenoj u ambasadi Nepala u Dohi, najmanje 44 radnika preminula su između 4. juna i 8. avgusta, od toga polovina od infarkta, zastoja rada srca ili nesreće na radu.

"Mi bismo hteli da odemo, ali kompanija neće da nas pusti. Besan sam zbog toga kako nas tretiraju, ali smo mi potpuno bespomoćni. Kajem se što sam došao ovde, ali šta sad mogu? Bili smo primorani da dođemo kako bismo zaradili za život, ali nismo bili srećne ruke"
, kaže jedan imigrant iz Nepala, koji radi na izgradnji Lusail Sitija, grada u kome će se nalaziti stadion sa 90.000 sedišta, vredan 45 milijardi dolara i na kome će se održati finale Kupa.

Radnicima konfiskovani pasoši, ne dobijaju platu

"Radimo praznih stomaka. Dvanaest sati radimo, a onda gladni idemo na spavanje. Kad sam se požalio, šef me napao, izbacio me iz radničkog naselja i odbio da me isplati. Morao sam da prosim od drugih radnika", priča Ram Kumar Mahara (27).

Novinari su otkrili da radnici žive u neljudskim uslovima, po 12 u jednoj sobi u prljavim hostelima, da na gradilištu po nesnosnoj vrućini na 50 Celzijusovih stepeni nemaju pristup vodi za piće, da po nekoliko meseci ne dobijaju platu i da su im pri tom konfiskovani pasoši.

Vrhovni komitet Katar 2022 (Q22), zadužen za organizaciju Svetskog prvenstva, saopštio je da je “zgrožen” otkrićima “Gardijana” o uslovima u kojima borave strani radnici. U saopštenju se dodaje da će vlada hitno pokrenuti svoju istragu. Britanska građevinska kompanija “Halkrou” koja će učestvovati u radovima najavila je “nultu toleranciju prema prisilnom radu” u Kataru.

Izvor: Blic

Pogledajte još