Jovanka Broz na respiratoru

Kako saznajemo, u pitanju su problemi kardio-respiratorne prirode i ona je na aparatima za veštačko disanje.

"Novosti" pišu da je u popodnevnim časovima priključena na aparat za veštačko disanje. Lekari zasad ne mogu da daju prognoze, jer su kod pacijenata koji se intubiraju šanse za poboljšanje ili za pogoršanje zdravstvenog stanja jednake, piše ovaj list.

"Gospođa Broz u ovom trenutku nije životno ugrožena, ali s obzirom na njenih 90 godina, i na to da duže od mesec dana leži u bolnici, sve bi, nažalost, moglo da ide u tom pravcu", kaže za "Novosti" prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije. "Problemi sa plućima koji su počeli pre 10 dana više nisu mogli da se saniraju lekovima. Pogoršanje je ozbiljno: disanje joj je oslabljeno, rezultati gasne analize su loši i pokazuju smanjeno snabdevanje kiseonikom, a kada padne kiseonik, raste ugljen-dioksid i pacijent mora na respirator za mehaničku ventilaciju. To stanje u svakom slučaju nije dobro".

Pretprošlog vikenda kod nekadašnje prve dame SFRJ, kojoj je, posle transfuzije, infuzije i terapije za srce odmah po prijemu u bolnicu, iz dana u dan bilo sve bolje, uočeni su prvi problemi sa plućima. To je, kako objašnjavaju lekari, česta posledica kod pacijenata koji dugo leže, pa je kiseonik dobijala preko maske. Problem se, međutim, sve više komplikovao, pa su lekari u četvrtak morali da je priključe na veštačka pluća.

"Popuštanje funkcije pluća je u najvećoj meri posledica godina gospođe Broz i toga što je dugo zanemarivala svoje zdravlje, ali i činjenice da već dugo leži u krevetu", objašnjava profesor Ristić.

Titova udovica ima i rak kože, ali lekari tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može da bude fatalan, pišu "Novosti".

Do potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i generalnog sekretara Veljka Odalovića stigla je u četvrtak molba Jovanke Broz da bude sahranjena pored Tita, u Kući cveća. Ovu molbu, kako saznaju "Novosti", preneo je Žarko Jokanović, koji svakodnevno, uz Jovankine sestre Nadu i Zoru, obilazi Brozovu udovicu.

O ovom pitanju vrlo brzo će razgovarati članovi Dačićevog kabineta, navodi list.

U međuvremenu, lekari su zabranili sve posete gospođi Broz, jer je Jovankino stanje jako ozbiljno, mada je pre samo dva dana primila i sestre i Jokanovića, šalila se sa njima, i ništa nije ukazivalo na to da će joj pozliti. Posebno joj je bilo drago što se ne samo mediji već i građani zanimaju za njeno zdravlje, uz komentar "To meni greje dušu!“, prenose "Novosti".

Podsetimo, Brozova je primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije 23. avgusta u teškom stanju i bila je odmah smeštena na intenzivnu negu. Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je tada novinarima da je Jovanka Broz u polusvesnom stanju i da reaguje samo na grube nadržaje i da su prve analize ukazivale na početak sepse.

Odmah su preduzete mere reanimacije, ona je je prebačena na intenzivnu negu, gde se intenzivno borimo za njen život. Početne analize pokazuju na jedno septično stanje“, naveo je Lončar.

Jovanka Broz rođena je 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Tita, sa kojim je živela do njegove smrti 1980. Živi u Beogradu u skromnim uslovima i dugo je bila bez ikakvih ličnih dokumenata. Izolacija joj je pre 33 godine bila nametnuta, da bi se kasnije u nju sama povukla.

U centar pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta.

Jula 2009. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio joj dokumenta - ličnu kartu i pasoš.

Kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je još predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

Jovanka Broz se retko pojavljuje u medijima, a poslednjih meseci veliku pažnju su privukle njene ispovesti. Pročitajte "Šta je sve rekla Jovanka Broz" i "Tito voleo žene više nego Sulejman".

U februaru ove godine Jovanka Broz je prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj živi i iz koje su bile odnete brojne dragocenosti.

Nekadašnja prva dama Jugoslavije je još sredinom osamdesetih podnela sudu dokument na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje. Do danas joj lične stvari koje su joj oduzete 1980. nisu vraćene, niti je podeljena imovina Josipa Broza Tita između njegove udovice, sinova i unuka.

Izvor: b92

Pogledajte još