Nikolić: Pregovori o priključenju Srbije EU u decembru ili januaru

"Ja sa mnogo više optimizma gledam na ponašanje EU prema Srbiji. Ja sam otvoreno rekao - ubeđen sam da neće biti nikakvih problema u decembtu, a Ketrin Ešton je rekla - ubedjena sam i ja", kazao je Nikolić u izjavi Radio televiziji Srbije iz Njujorka, gde se sreo sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Nikolić je građanima Srbije "preneo svoj optimizam da Srbija otpočinje pregovore u decembru ili najkasnije u januaru".

"Razgovarao sam i sa predstavnicima država koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, i onih koje nisu i imao sam otvorenije razgovore sa onima koji nisu priznali Kosovo i koji su rekli da svuda u svetu postoji respekt prema Srbiji"
, rekao je Nikolić.

Predsedsednik Srbije je rekao i da je veliki optimista što se tiče položaja Srbije u svetu, koji je danas izvanredan, i da ona sada mora da se okrene ekonomiji i zapošljavanju.

"Mislim da je Vlada Srbije potpuno sposobna da se baci na taj posao", rekao je Nikolić.

On je dodao i da mu je tokom razgovora sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton godilo kada je ona otvoreno i jasno pred mnogim, njegovim i njenim saradnicima, rekla da je Srbija učinila mnogo i čestitala mu na svemu što je učinjeno.

"Rekla je da očekuje da sve protekne kako smo se dogovorili, da EU ostaje statusno neutralna, a ja sam ukazao na probleme koje imamo da bismo organizovali regularne demokratske izbore za lokalnu samoupravu na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić i dodao da je Ešton upoznao sa nekim problemima koje pravi albanska strana oko sprovođenja izbora.

Ešton je, kako je rekao, obećala da će da reaguje već danas i da joj je želja da ti izbori odraze raspoloženje građana.

Nikolić je rekao da je njegova želja da se na Kosovu i Metohiji izabere srpska lokalna samouprava koja će biti podržana od EU i koja za Evropu neće biti "divlja, paralelna, banditska, oaza kriminala, već teritorija koja ima probleme koje mora da rešava EU".

"Našli smo zajednički jezik čini mi se poodavno, ali je ovog puta to potpuno došlo do izražaja i sa mnogo više optimizma gledam u ponašenja EU prema Srbiji uopšte. Rekao sam Ešton da sam ubeđen da neće biti problema u decembru, i ona je to rekla, i optimista sam da otpočinjemo pregovore u decembru ili najkasnije u januaru", rekao je Nikolić.

Izvor: B92

Pogledajte još