Vučić i Dačić odobrili Paradu ponosa

Policija je, kako navodi list, obavila bezbednosnu procenu koja je "blago pozitivna". Nakon odobrenja državnog vrha, policija će obaviti poslednje pripreme.

Jedan od najvažnijih pokazatelja da se Beograd priprema za Paradu, navodi "Danas", su pripreme u zapadnim ambasadama za taj događaj, koje podrazumevaju plan dolaska i odlaska sa skupa.

Izvori "Danasa" navode da do pozitivne odluke Dačića i Vučića nije došlo ni lako ni jednostavno.

"Ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić, kadar SPS, bio je za Prajd, a premijer Dačić nije mogao da se odluči, već je čekao da konačnu odluku donese Vučić", rekao je izvor "Danasa".

U MUP su rekli da će zvanična odluka o održavanju Parade biti doneta 24 časa pred zakazanu šetnju, "jer se bezbednosna procena menja iz sata u sat".

"Zakazuju se različiti skupovi istog dana, u isto vreme kada je planirana Parada ponosa. Proveravamo ko ih organizuje, ko su učesnici i koliku pretnju predstavljaju za učesnike Prajda, ali i opštu bezbednost", rekao je "Danasu" sagovornik iz vrha MUP-a.

Sindikat srpske policije zatražio je od državnog vrha zaštitu za sve policajce koji će obezbeđivati paradu ponosa i za sve učesnike tog skupa, ali i osudio izjave političara.

"Vi ste, gospodo, veoma mudro odlučili da je održavanje gej-parade u interesu države, a odmah posle toga ste hrabro objavili da u toj manifestaciji nećete učestvovati. Od nas srpskih policajaca se traži da je omogućimo i obezbedimo", navodi se u saopštenju SSP i dodaje da bi Dačićeve izjave o nenormalnosti homoseksualizma mogle da se protumače kao "dozvola sa najvišeg mesta za obračun sa nenormalnim".

Izvor: Blic

Pogledajte još