Biće zabranjeni svi skupovi osim Prajda

Šest i po hiljada policajaca obezbeđivaće Paradu ponosa u subotu, a kako ekskluzivno saznaje “Blic”, pripadnici MUP-a već u petak uveče će biti raspoređeni na položaje po ulicama Beograda kako bi sprečili bilo kakav incident.

- Definitivna odluka o održavanju parade biće doneta po dolasku premijera i ministra policije Ivice Dačića iz Grčke, a najkasnije u petak ujutru. Ukoliko bude doneta odluka da parada bude održana, svi ostali skupovi, koji su najavljivani za subotu, biće otkazani - kažu u MUP Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić sazvao je za danas sednicu tog tela na kojoj će biti doneta odluka o tome da li će se Parada ponosa, koju su organizatori zakazali za subotu, biti održana. Istovremeno, policija se za obezbeđivanje parade sprema uveliko, a odluka je da na obezbeđenju bude angažovano više policajaca nego ikada. Do sada je za skupove sa visokim stepenom rizika angažovano pet hiljada policajaca. Toliki broj bio je angažovan za prošlu i do sada jedino održanu Paradu ponosa 2010. godine, ali i kada su u Beograd dolazili najmoćniji svetski lideri.

- Ovoga puta, za obezbeđivanje parade biće angažovano hiljadu i po policajaca više, i to su snage koje do sada nisu bile angažovane u Srbiji - kaže za “Blic” izvor iz MUP Srbije.

On navodi i da su juče u MUP stigle bezbednosne provere i ostalih bezbednosnih agencija - BIA i VOA, ali i da se bezbednosna situacija menja iz sata u sat.

- Sa terena još stižu informacije i po njima se i pravi plan angažovanja policije. Određeno je nekoliko desetina položaja, na kojima će policajci biti raspoređeni. Cilj policije je da učesnici parade budu maksimalno zaštićeni i niko ko bi mogao da im naudi neće moći da im priđe - kažu u MUP Srbije.

Za obezbeđenje parade angažovan je celokupan sastav Žandarmerije, interventnih jedinica i brigade beogradske policije, kao i policajci iz svih uprava u Srbiji.

Izvor: Blic

Pogledajte još