Mesi profesionalac u fudbalu, amater u oblasti poreza

Dok ostali sportisti s velikim primanjima, kao što su teniseri, igračci golfa i vozači Formule 1 imaju potpunu slobodu da izaberu "svoje poresko sedište", fudbaleri su primorani da plaćaju porez u zemlji njihovog poslodavca, odnosno kluba.

Igrač Barselone, Argentinac Lionel Mesi, i njegov otac optuženi su pred španskim pravosuđem da su utajili, na veštački način, porez u vrednosti od oko pet miliona evra od prihoda koji je povezan i sa eksploatacijom Mesijevog imidža u periodu od 2007. do 2009. godine.

Takva praksa može biti legalna, kada se radi pod kontrolom firmi koje se bave imidžom sportiste. "Mnoge grupe to čine u nekim zemljama Evropske unije gde je porez povoljan, a to su Holandija, Luksemburg i to sve na zakonskoj poreskoj osnovici", rekao je Didije Pulmer, stručnjak za ta pitanja.

On dodaje da se to "u fudbalu, međutim, radi preko fantomskih firmi, koje nemaju operativnu moć, i zbog toga se sve pretvara u utaju i prevaru".

U slučaju Mesija, fudbaler je koristio fiktivne firme koje se navodno nalaze u Urugvaju i Belizeu, maloj državi u centralnoj Americi. Lako je videti da je reč o sumnjivim firmama koje žele samo da izdaju fakture kako bi dobile naknadu s ciljem da se izbegne plaćanje poreza, objasnio je Pulmer.

Mesi na taj način nije plaćao porez Španiji, zemlji gde se nalazi njegov klub, već je davao honorare fantomskim firmama.

U međuvremenu, Mesi je morao da plati pet miliona evra zbog utaje poreza Španiji. Španski sud je međutim zakazao saslušanje Mesija i njegovog oca za 17. septembar, ali je to saslušanje odloženo za deset dana. Zbog dobre saradnje između Argentine, odakle je Mesi i Španije, on i njegov otac Horhe će izbeći zatvorsku kaznu.

Mesi je kasnije nastavio redovno da plaća porez Španiji.

Beta

Pogledajte još