Sindikati na ulicama: Protest zbog nezaposlenosti

Protest se održava zbog nezaposlenosti i najave donošenja novog Zakona o radu i Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju.

Protest će početi okupljanjem na Trgu Nikole Pašića odakle će se učesnici uputiti u protestnu šetnju do Vlade Srbije gde će predati zahteve i stavove UGS "Nezavisnost".

U pozivu građanima koji su lideri sindikata delili na okruglom stolu u sredu pod nazivom "Šta to beše pristojan rad i dostojanstven život" poručuje se da je Srbiju u tranziciji okupirala "beskrupulozna manjina" koja za cilj ima pljačkanje nacionalnih dobara, i da u tom procesu uništava prosvetu, medije, kulturu, umetnost, tradiciju.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak je, otvarajući okrugli sto, istakao da će taj sindikat insistirati na snaženju protestnog potencijala kod građana, jer alternativa protestima protiv dramatične socijalno-ekonomske situacije jesu propast i besmisao.

"Vrednosti koje pripadaju humanom biću više nisu u opticaju a nove generacije nisu uspele da se upoznaju sa tim vrednostima, tako da život započinju i bez vrednosti i bez posla", rekao je Čanak, upozoravajući na posebno zabrinjavajuću apatiju mladih.

Na okruglom stolu je govorio i zaštitnik građana Saša Janković koji je konstatovao da je preduslov efikasne borbe za zaštitu ustavom garantovanog prava na rad i prava radnika, koja se neopravdano doživljavaju kao relikt socijalizma, saradnja svih onih koji imaju potencijal da kontrolišu i koriguju vlast.

"Svi kontrolni mehanizmi su pojedinačno nedovoljno jaki, i ne možemo kriviti vlast što je kontrola slaba. Oni koji čine kontrolu mogu pojačati svoj rad i sinergiju, jer prva ne dolaze na srebrnom tanjiru", upozorio je Janković.


B92

Pogledajte još