Skandal: Ko plati izlet dobiće peticu iz fizike

Sin je došao iz škole i ispričao mi da im je nastavnik fizike ponudio da idu na izlet u Beograd. Rekao im je da je cena 2.800 dinara i da će za taj novac obići nekoliko muzeja i ići u tržni centar. Bio sam šokiran kada mi je rekao da ih je nastavnik uslovio time da će deca koja plate i koja budu išla dobiti petice, a da će ostali morati da odgovaraju - priča ovaj roditelj.

On je odmah pozvao školu i tražio da razgovara sa direktorom.

- Juče sam bio u školi, pričao sam sa direktorom i nastavnikom fizike. Njihov odgovor je bio da deca to nisu dobro razumela. Navodno, nastavnik je rekao da će dobiti petice ona deca koja se budu lepo ponašala na izletu, jer idu u neki muzej tehnike, kao i da će tu ocenu upisati u svoju svesku i da se to neće računati. Ipak, to je petica koja košta 2.800 dinara - kaže roditelj (ime poznato redakciji).

Slučaj je, kaže, prijavio i Prosvetnoj inspekciji, i ističe da to nije prvi put da nastavnici tako uslovljavaju decu.

- Najgore je što se sličan slučaj desio i nedavno kada je i nastavnik geografije ponudio deci da idu na izlet. Nije mi jasno kako nastavnici mogu samoinicijativno da organizuju izlete, a da razredni starešina i direktor nisu obavešteni - ogorčen je ovaj roditelj.

Obrad Ostojić, direktor OŠ „Đura Daničić” ističe da škola nema ništa sa organizacijom izleta jer nju organizije Društvo fizičara, čiji je član nastavnik fizike Milutin Rauš.

- Nastao je problem u komunikaciji između roditelja i nastavnika fizike koji je deci samo ponudio da idu u Beograd na stručnu ekskurziju koju organizuje Društvo fizičara. Netačno je da je nastavnik na bilo koji način uslovio decu i nema reči o tome da je rekao da će dobiti petice oni učenici koji budu išli na ekskurziju - kaže Ostojić.

Direktor škole Obrad Ostojić kaže da će učenici dobiti napismeno plan izleta i da će roditelji odlučiti da li će ih pustiti da idu. Kako kaže, datum nije preciziran i nijedno dete ne mora da ide. U Prosvetnoj inspekciji juče nismo dobili odgovor na pitanje kakva je procedura predviđena u ovakvim situacijama i šta će oni preduzeti povodom toga.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.