Grifin prvi izbora drafta, veliko slavlje u Izraelu

NJUJORK, 26. juna 2009. (Beta-AP) - Najbolji košarkaš univerzitetskog prvenstva SAD Blejk Grifin izabran je na  draftu NBA lige za prvog "pika", a karijeru će nastaviti u Los Anđeles Klipersima.

Grifin je prošle sezone nastupao za Univerzitet Oklahome za koji je kao krilni igrač u proseku beležio 22,7 poena i 14,4 skoka po meču.

Memfis je kao drugog na draftu izabrao centra Univerziteta Konektikat Hašima Tabita, igrača iz Tanzanije koji se odlikuje skokom i dobrom odbranom, ali ne i napadačkim mogućnostima.

Najbolje plasirani Evropljanin na draftu bio je Španac Riki Rubio, koga je Minesota prisvojila kao petog "pika".

Treći je bio Džejms Harden, koji je prešao u Oklahomu, dok je četvrto mesto zauzeo novi član Sakramenta Tireka Evans. Najbolji strelac univerzitetskog prvenstva Stiven Kari karijeru će nastaviti u Golden Stejtu.

Prvi put je u prvom krugu drafta izabran i neki izraelski košarkaš - Omri Kaspi, 20-godišnji centar Makabija iz Tel Aviva, koga je primetio Sakramento.

Izbor 2,06 metara visokog Kaspija za 23. "pika" na draftu izazvao je veliko slavlje na ulicama Izraela koji će možda dobiti i prvog predstavnika u američkoj profesionalnoj ligi.

Draft je u Izraelu prenošen uživo, a televizija "Sport 5" imala je u kameru u sobi Kaspijevih roditelja.

"Ne mogu da pričam. Čekao sam ovaj trenutak čitavog života. Spreman sam koliko je to moguće. Osećam se kao u snu", rekao je Kaspi kroz suze.

Pogledajte još