Poziv Iranu na obustavu nasilja i poštovanje izborne volje

TRST, 26. juni 2009. (Beta-AP) - Ministri spoljnih poslova Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja (G8) zatražili su danas od vlasti u Teheranu da se obustavi nasilje i omogući da rezultati izbora odraze volju iranskog naroda.

Saopštenje sa današnjeg, drugog dana samita, predstavlja rezultat pregovora između zemalja koje su želele da pošalju "upozoravajuću poruku" Iranu i zatraže ponovno brojanje glasačkih listića (poput Italije i Francuske), i Rusije koja podržava izborne rezultate i ponovni izbor Mahmuda Ahmadinedzada.

Izrazivši solidarnost sa onima "koji su izloženi represiji dok mirno protestuju", ministri su zatražili od Teherana da poštuje ljudska prava, uključujući i pravo na slobodu izražavanja, i "garantuje da će volja iranskog naroda biti odražena u izbornom procesu".

Italija je prvobitno pozvala Iran da kao specijalan gost prisustvuje trodnevnom sastanku, navodeći da bi Teheran mogao da odigra važnu ulogu u stabilizaciji Avganistana, što je, kako je najavljeno, jedna od centralnih tema skupa u Trstu.

Pogledajte još