Stižu osude iz sveta povodom otkazivanja Prajda

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i izvestilac Evropskog parlamneta za Srbiju Jelko Kacin pridružili su se osudama zabrane Parade ponosa.

"Žalim što je gej parada u Srbiji po treći put zabranjena", napisao je Šulc na svom Tviter nalogu, dodajući da se "prava svih moraju poštovati".

Kacin je uz osudu zabrane Parade ponosa, naveo da će ova odluka biti uključena u godišnji izveštaj EP čija je izrada u toku.

"Poruke vlade upućene domaćoj javnosti i javnostima državama članica EU govore o tome da institucije države Srbije ne rade svoj posao",
rekao je Kacin u saopštenju za medije, ističući da bi umesto zaklanjanja iza procena bezbednosnih službi trebalo raditi na promovisanju ljudskih sloboda I tolerancije.

Kacin je konstatovao da se Srbija nakon rekonstrukcije Vlade "izgleda ponovo nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji, što menja prioritete i usporava reforme države i društva."

"Još jedna prilika je izgubljena", poručio je Kacin i podsetio da je predsednik Tomislav Nikolić prošle godine izjavio da nikakvih izgovora za neodržavanje Parade 2013 ne sme biti.

"Odluka o zabrani Parade Ponosa ce biti ukljucena u izveštaj EP o napretku Srbije koji je u fazi pripreme", upozorio je izvestilac, koji je juče doputovao u Beograd u očekivanju da će prisustvovati Paradi.

Pre Šulca i Kacina, izraze žaljenja i neodobravanja uputili su evropski komesari za proširenje Štefan File i komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem.

File je u saopštenju izrazio razočarenje zbog neodržavanja parade, uz upozorenje da su pravo na slobodno okupljanje i izražavanje temeljne evropske vrednosti koje zemlje kandidati treba da poštuju.

"Stvarno mi je žao što Parada ponos u Beogradu nije dozvoljena", napisala je Malmstrem na svom Tviter nalogu, dodajući da bi održavanje parade predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "veoma razočarana" odlukom vlade Srbije da otkaže Paradu ponosa 2013.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog građanina su osnovna odgovornost svake demokratske vlade", navedeno je u saopštenju američke ambasade dostavljenom Tanjugu.

Ta prava su, kako se ističe, osnovna ljudska prava koja dele svi na osnovu naše čovečnosti i nisu rezervisana za bilo koju pojedinačnu grupaciju u tom društvu.

U saopštenju se takođe osuđuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

"Ponavljamo našu snažnu i dalju podršku razvoju i jačanju demokratskih vrednosti u Srbiji i još jednom se obavezujemo da ćemo podržavati ljudska prava za sve", stoji u saopštenju.

Švedska ministarka za odnose sa EU Brigita Ulson, koja je trebalo da se obrati učesnicima Parade ponosa, izjavila je sinoć u Beogradu da je odluka o zabrani Prajda katastrofalna i razočaravajuća.

"Mislim da je srpska Vlada propustila jednu priliku da EU pokaže istinsku posvećenost očuvanju osnovnih ljudskih prava, jer Parada ponosa je provera poštovanja prava na okupljanje i prava na izražavanje. Propustili su tu priliku, ja sam zbog toga vrlo tužna"
, rekla je za B92 švedska ministarka.

Ona je dodala da smatra da će ovo izazvati veliku raspravu unutar EU o posvećenosti Vlade Srbije očuvanju osnovnih ljudskih prava.

"Zemlje koje su vrlo angažovane po tom pitanju insistiraće da bude nastavljen dijalog o tome. Verujem u proširenje, verujem u veću EU i u snažniju EU, ali sa podrškom dolaze i obaveze, koje u ovom slučaju Srbija nije ispoštovala", napominje Ulson, dodajući da ova odluka svakako neće pomoći Srbiji na putu ka EU.

Ulson kaže i da je Vlada Srbije trebalo danas da pokaže da zaista veruje u osnovna ljudska prava kao što su sloboda izražavanja i okupljanja, a da je ta prilika propuštena.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.