Poslušajte kako su pričali preci svih Evropljana: Naučnici rekonstruisali jezik star 6000 godina (AUDIO)

Na snimku se čuje glas američkog lingviste Endrjua Birda. On na dramaričan način čita priču napisanu samo rečima za koje su sigurni da su postojale pre 6000 godina.

Prevod priče

"Ovca bez vune je videla konje. Jedan od njih je vukao teška kola, jedan veliki teret, a jedan je brzo prevozio čoveka. Ovca je rekla konjima: "Boli me srce kada vidim da čovek jaše konje". Konj je odgovorio: "Slušaj, ovco, naša srca nas bole kada vidimo ovo: čovek, gospodar, izrađuje za sebe toplu odeću od vune, a ovca nema vune". Kada je ovca ovo čula, pobegla je na ravnicu."

Indoevropski prajezik se govorio između 4500 do 2500 godina pre Hrista, a nije ostalo pisanih zapisa. Naučnici su se odavno pitali kako je on zvučao. Još je 1968. nemački lingvista Avgust Šleiher koristio rekonstruisani rečnik kako bi stvorio priču i tako čuo kako je otprilike zvučao taj jezik. Priča se zvala "Ovca i konji".

Lingvisti su nastavili da otkrivaju sve više o drevnom jeziku, a ovaj zvučni eksperiment to nastavlja. Priča se povremeno ažurira tako da odražava najnovije razumevanje o tome kako je jezik zvučao pre 6000 godina.

Među naučnicima postoji neslaganje oko toga, tako da se nijedna verzija ne može smatrati konačnom.

Izvor: jutarnji.hr

Pogledajte još