fbpx

Grčka: Uhapšen lider Zlatne zore

Hapšenje je izvršeno u okviru sveobuhvatne policijske istrage posle ubistva 34-godišnjeg hip-hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je 18. septembra počinio jedan od pristalica Zlatne zore.

Istaknuti članovi Zlatne zore, medju kojima je i njihov lider, uhapšeni su u subotu u najvećoj operaciji protiv jedne političke partije u Grčkoj od pada vojne hunte 1974. godine.

Istraga o ubistvu preneta je na policiju, koja je ranije optuživana da je "zatvarala oči pred nasiljem koje su činili pripadnici Zlatne zore i njihovim šikaniranjem imigranata", preneo je AP, dodajući da je medju uhapšenima i jedan policajac.

Poslanik ultradesničarske partije Zlatna zora Nikos Mihos predao se policiji, koja je do sada uhapsila 16 članova ove stranke, uključujući njenog lidera Nikosa Mihaloliakosa.

Policija je ranije izdala još 35 naloga za hapšenje pripadnika te organizacije, medju kojima su i nalozi za hapšenje dvojice poslanika - Mihosa, koji se u medjuvremenu dobrovoljno predao, i Hristosa Papasa.

"Sam sam došao, živela demokratija", rekao je Mihos ulazeći u sedište policije u Atini, javila je grčka agencija ANA.

Pristup kancelarijama Zlatne zore u parlamentu blokiran je nalogom šefa bezbednosne službe, navodi grčka agencija, ističući da je, prema informacijama kojima raspolaže, zabranjen pristup na prvi sprat zgrade parlamenta.

Hapšenja su usledila nakon što je pokrenuta sveobuhvatna policijska istraga aktivnosti Zlatne zore, posle ubistva 34-godišnjeg hip-hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je 18. septembra počinio pristalica te partije.

Zlatna zora je demantovala da ima bilo kakve veze sa tim ubistvom. Ta partija je juče zapretila da će uneti pometnju na političku scenu u Grčkoj tako što će svojim poslanicima naložiti da istupe iz parlamenta, pošto je policija sprovela istragu o njenim aktivnostima.

"Iskoristićemo sva sredstva u skladu sa našim ustavnim pravima kako bismo odbranili političku čast... Ukoliko ova zemlja uđe u krug nestabilnosti, biće odgovorni oni koji demonizuju Zlatnu zoru, a ne mi",
rekao je lider partije Nikos Mihaloliakos.

Poslanici i članovi ekstremno desničarske stranke Zlatna zora, koji su uhapšeni zbog članstva u kriminalnoj organizaciji, imaće pravedno suđenje, izjavio je grčki ministar pravde Haralambos Atanasiju.

"Demokratija u Grčkoj je snažna. Svi uhapšeni će imati fer suđenje",
rekao je ministar posle sastanka sa premijerom Antonisom Samarasom i ministrom za javni red Nikosom Dendijasom.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao je da ne postoji rizik od političke nestabilnosti posle ove operacije.

"Nema rizika od destabilizacije", kazao je on.

Ipak, ovaj potez mogao bi da dovede do dopunskih izbora u 15 regiona širom zemlje, a usledio je pošto istražitelji nastoje da dokažu da su članovi Zlatne zore povezani sa ubistvom antifašističkog muzičara prošle nedelje, napomenula je agencija AFP.

Dopunski izbori mogli bi da ugroze koalicionu vladu premijera Antonisa Samarasa, koja ima malu većinu od 155 od ukupno 300 poslanika, dok Zlatna zora u parlamentu ima 18 poslanika.

Istovremeno, poslanici ove partije zatražili su od Vrhovnog suda da pokrene istragu o partiji PASOK i podneli su dokumentaciju o navodnim krivičnim delima administrativnih organa, istaknutih zvaničnika i poslanika koja se tiču finansijske uprave državom od 2007. do 2010. godine, javila je grčka agencija ANA.

Nakon ubistva Fisasa, grčki mediji su javili da je pet istaknutih oficira policije smenjeno sa funkcija nakon što je vlada naložila hitnu istragu o navodnim vezama Zlatne zore sa policijom i vojskom.

Ministarstvo za javni red je saopštilo da su šefovi specijalnih policijskih snaga, unutrašnje bezbednosti, odeljenja za organizovani kriminal, oružje i eksploziv i divizije za brzo delovanje, preraspoređeni na druga radna mesta dok traje istraga o navodima grčkih medija da je policija pomagala Zlatnoj zori u kriminalnim radnjama.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila skoro sedam odsto glasova. Istraživanje grupe RAŠ za list "Elefteros tipos" pokazalo je da Zlatna zora gubi podršku javnosti posle ubistva muzičara.

Iako i dalje treća po popularnosti, ultradesničarska partija izgubila je glasove 2,5 odsto anketiranih. Skoro osmoro od 10 anketiranih okarakterisali su Zlatnu zoru kao "fašističku" i "zločinacku organizaciju", dok blizu 80 odsto ne veruje njihovom demantiju umešanosti u ubistvo i smatra da vlada treba da deluje brzo i zakonom zaustavi njihovu aktivnost.

Pritom, 40,8 odsto anketiranih ne smatra da prisustvo te partije u političkom životu predstavlja pretnju demokratiji. Zlatna zora osvojila je 18 od 300 mandata u skupštini na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.