fbpx

Kuća ljudskih prava zatražila hitnu sednicu Odbora za bezbednost

Kuća ljudskih prava i demokratije je u saopštenju navela da zahteva da Vlada Srbije u narednih nedelju dana izađe s jasnim predlogom mera koje bi dovele do smanjenja socijalne distance i predrasuda u društvu prema LGBT populaciji u Srbiji i omogućile da se sledeća Parada ponosa održi bez problema.

U saopštenju se podseća da je to treća Parada ponosa za redom koju zabranjuje isti sastav Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Štaviše, ministar (unutrašnjih poslova) i premijer Ivica Dačić doprineo je povećanju bezbedonosnog rizika i ugrožavanju prava LGBT populacije promovisanjem homofobije u nedavnim izjavama", piše u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije je navela da službe bezbednosti, kojima koordiniše prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nisu bile uspešne u postizanju svog osnovnog cilja - da obezbede slobodu i sigurnost svih građana u Srbiji.

"Krajnje je vreme da se sve institucije, na čelu sa Skupštinom Srbije, uključe u rešavanje problema nasilja i mržnje koji se u Srbiji šire iz dana u dan, a službe bezbednosti okrenu realizaciji svoje osnovne funkcije - garantovanju jednakosti i bezbednosti svih građana", navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije je upozorila da je apsolutno neprihvatljivo da se o pravu građana na slobodno okupljanje govori u kontekstu evropskih integracija.

"Zaštita ljudskih prava ne zavisi od toga da li će Srbija biti u Evropskoj uniji, već je temelj svakog modernog društva i vrednost koja se štiti po svaku cenu. Vlada Srbije ima najveću odgovornost da u narednih godinu dana primeni sve neophodne mere da se smanji homofobija u društvu i sankcionišu svi oblici govora mržnje, nasilja i diskriminacije LGBT populacije", piše u saopštenju.

Sva ministarstva treba u narednih godinu dana da ulože sve napore da, u saradnji sa civilnim društvom i strukovnim organizacijama, ostvare merljive rezultate na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava, navela je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Parada ponosa u Beogradu, zakazana za danas, zabranjena je iz bezbednosnih razloga.


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.