Organizatori Prajda: Policija je bila spremna, ali državni vrh nije hteo Paradu

Za sat i po vremena smo obavestili sve koje smo uspeli. Oko 300 pripadnika LGBT populacije se odazvalo pozivu i prošetalo centralnim ulicama, uprkos zabrani“, rekao je za “Blic” Goran Miletić, jedan od organizatora ovogodišnje Parade ponosa.

Miletić je vidno razočaran istakao da je ponoćnja šetnja od zgrade Vlade do Skupštine bila njihov protest zbog odluke Vlade da se “Prajd” i ove godine zabrani iz bezbednosnih mera jer, kako kaže, ovaj put je Srbija bila na samo korak od održavanja ovog skupa i policija je bila potpuno spremna.

"Nakon odluke Vlade razmišljali smo šta da uradimo, i u poslednjem trenutku, nekako spontano došli do zaključka da treba da izađemo u 23 sata na ulicu, i pokažemo da nas nije strah, i da mi možemo uprkos svemu da slobodno prošetamo", rekao je Miletić, koji je prezadovoljan odzivom pripadnika LGBT, koji su se u rekordnom roku sa zastavama dugine boje i transparentima “Ovo je Prajd” skupili ispred Vlade. On ne misli da je Parada otkazana iz bezbednosnih razloga jer je policija bila najspremnija ovaj put i, koliko god da je ponosan zbog ponoćnje šetnje, smatra da ona ništa neće rešiti.

Bojana Ivković, član organizacionog odbora Parade ponosa, za “Blic” je rekla da su za zabranu Prajda čuli preko medija, da im niko iz vlasti nije rekao da se neće održati.

"Kada smo čuli za odluku Vlade, rešili smo da stvar uzmemo u svoje ruke. U roku od sat i po vremena obavestili smo ljude za koje smo znali da su raspoloženi da dođu na ponoćnu šetnju"
rekla je Ivkovićeva i dodala kako su nekima slali SMS, a neke zvali.

"Policija je bila potpuno spremna, ali državni vrh nije hteo da se ovaj skup održi",
rekla je Ivkovićeva.

Izvor: Blic

Pogledajte još