Društvo mrtvih pesnika

Piter Vir, Robin Vilijams i Itan Houk završili Šestu beogradsku gimnaziju! Zašto je to neverovatno? Ako je suditi po mladim ljudima koje smo gledali sinoć u "Rexu", razlike između Holivuda i Zvezdare nema.

Sećate se filma ''Društvo mrtvih pesnika''? Mnogi maturanti Šeste beogradske se sigurno ne sećaju. Svi su tu negde '87-'88 godište, a kapiraju ''k'o matori''. Zato je "Rex" 19. septembra, na premijeri njihove predstave ''Društvo mrtvih pesnika'', bio pun. Društvo iz škole, roditelji, nekoliko profesora, ekipa Nadlanu.com – oduševljeni!

Rediteljka Ana Konstantinović – malena, ali samo rastom – kaže nam da su ''želeli da u školi urade nešto svoje i drugačije, što nema veze sa onim što se uči na časovima''. ''Dugo smo tražili pravi tekst. Razmišljali smo o Šekspiru, ali to je već milion puta rađeno... I neko se setio filma 'Društvo mrtvih pesnika'. To je dobra priča koja nam je veoma bliska. Adaptirali smo scenario i krenuli sa probama.''

Samo da znate, nije bilo onoga ''možete da nas pustite s hemije, imamo probu''. Sve se radilo posle časova, na raspustima. Ana, brucoš FDU i, bez sumnje, buduća rediteljska zvezda, kaže da im je podršku i, po potrebi, oštru kritiku davao profesor filozofije Predrag Krstić. ''On je naš profesor Kiting. Savetovao nas je, ali smo sve uradili potpuno sami.''

Ideali, nezaustavljiv mladalački duh, profesori koji guše i ''onaj jedan profesor'' koji se zauvek pamti, ne nalaze se samo u Šestoj. Samo eto, ovoj ekipi nije bilo ''smaranje'' da urade nešto i da svima to pokažu. Pored talentovane rediteljke, primetili smo i nekoliko potencijalnih glumačkih zvezda. Čista petica!

Kada pogledate ovako dobro urađenu predstavu iza koje stoje preduzimljivi gimnazijalci sa oskudnim (čitaj: nikakvim) sredstvima, shvatite da za niz promašenih pozorišnih/filmskih projekata jednostavno nema opravdanja. Klinci su zakon! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još