Menadžeri NIS-a uzimaju pumpe na lizing, zaposlene šalju na prinudni odmor

Sindikat je u saopštenju za javnost najavio i da će pozvati građane da bojkotuju kupovinu na NIS-ovim pumpama, kao i da će podneti kolektivne i pojedinačne tužbe protiv kompanije zbog prinudnih godišnjih odmora. Nije navedeno kada će sindikalci početi ove aktivnosti.

"Nezavisni sindikat osnovano sumnja da poslovodstvo NIS-a osniva lizing kompanije čiji su vlasnici menadžeri NIS-a, a potom primorava zaposlene da napuste NIS i pređu u te firme da rade poslove potrebne NIS-u, ali za daleko manju platu i u korist vlasnika lizing kompanije", navodi se u saopštenju.

Taj sindikat je naveo da je od 1. avgusta podeljeno 350 rešenja o odlasku zaposlenih na dvomesečni prinudni godišnji odmor i dodao da se iz sistematizacije radnih mesta može zaključiti da će u narednom periodu na prinudni odmor biti poslato još toliko radnika.

Nezavisni sindikat ranije je saopštavao da će ukupno 708 radnika biti upućeno na prinudni godišnji odmor. Istovremeno, dodaje se u saopštenju, nema smanjenja obima posla, iako je to "izgovor" menadžmenta za prinudne odmore.

"To se jasno može videti na osnovu činjenice da je trenutno u NIS-u zaposleno 2.000 radnika preko uslužnih kompanija koji rade posao isto onako kako su ga obavljali radnici koji su poslati na odmore"
, piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da je svima poznato da je NIS jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji kada je reč o profitu i ocenio da je istovremeno u kategoriji odnosa prema zaposlenima jedna od najgorih.

Nezavisni sindikat Naftagasa ranije je poslao pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću, ali od njih nije dobio odgovore.

Izvor: 021

Pogledajte još