Srbija dobila još jednu stranku

Reč je o Demokratskoj levici Srbije, 95. stranci upisanoj u registar, čije je sedište u tom gradu, ali su ambicije daleko veće.

Njen osnivač i zastupnik, rodom iz Soluna, kaže da je glavni cilj ove stranke približavanje matice i Srbije, zemlje u kojoj su odlučili da žive, ali i promocija evropskih vrednosti.

Za sada bez stranačkih obeležja, ali sa jasnom orijentacijom. Partija levog centra koja će se između ostalog zalagati za besplatno obrazovanje i zdravstvo uz poštovanje demokratije. Tako ciljeve nove partije objašnjava njen osnivač Hristos Aleksopulos, koji već 11 godina živi u Ćupriji, gde u Visokoj strukovnoj školi predaje anatomiju.

"Demokratska levica Srbije je jedna stranka koja će stvarno da se zalaže da bude bliže narodu, koliko grčkom narodu, toliko i srpskom narodu koji živi na ovoj teritoriji. Znači za svakodnevne njegove probleme kojima su nažalost dosta stranaka okrenule leđa, jer se bave visokom politikom. Jeste sve to lepo, mora neko i time da se bavi, ali ja mislim da je naše mesto među građanima".

Planovi su ambiciozni - od lokalnog do republičkog nivoa. I dok im je u Grčkoj najbliža najjača opoziciona stranka SIRIZA, Aleksopulos kaže da su u Srbiji spremni na saradnju sa svima koji promovišu evropske vrednosti. Iako su početkom ove godine u roku od samo mesec dana u Ćupriji zapaljene prostorije tri stranke, a počinioci do danas nisu otkriveni, on kaže da se ne boji da se bavi politikom u tom gradu.

"Mi smo jedna manjina koja nema sukob sa nijednom strankom. Mislim da smo prihvaćeni u društvu jer stvarno mislimo dobro i za nas i za narod i za građane Srbije i ja smatram da to što je bilo, bilo je. Volim da se to ne desi više i ne volim nikad da gledam u prošlost"
, ističe osnivač Demokratske levice Srbije.

Za građane Ćuprije sa kojima smo razgovarali osnivanje stranke nacionalne manjine Grka u njihovom gradu bila je novost.

Oni gledaju na to blagonaklono uz konstataciju da smo uvek na raskrsnici između zapada i istoka, a znatiželjni su da čuju šta će ova nova stranka na političkom nebu Srbije da ponudi.

Uz podsećanje da u Srbiji živi više od 5.500 Grka, ali i da je ta zemlja, kako navodi, stub na koji Srbija treba da se osloni na putu ka Evropskoj uniji, Hristos Aleksopulos kaže da će program stranke i njeno rukovodstvo biti predstavljeni početkom iduće godine. Tada će biti konstituisani organi stranke, kako kaže, u duhu demokratije, kako i priliči stranci koja će predstavljati građane zemlje koja je bila njena kolevka.


B92

Pogledajte još