SAD: Još uvek traje natezanje oko Obaminog zakona

Republikanci za sada ne pokazuju nameru da dozvole izglasavanje budžeta, čak i po cenu da zbog toga mnogobrojne aktivnosti federalnih vlasti budu obustavljene, ako demokrate ne pristanu na odlaganje primene Obamakera na godinu dana.

Predstavnički dom Kongresa, u kome republikanci imaju većinu, sinoć je ponovo izglasao predlog budžeta u kome nisu obezbeđenja sredstva za Obamin program, vrativši tako loptu u dvorište Senata.

Međutim, demokrate već najavljuju da takav predlog budžeta neće proći u Senatu, što Ameriku opasno približava roku koji ističe u ponoć između ponedeljka i utorka do kada bi budžet trebalo da bude izglasan, dok bi u suprotnom došlo do blokade finansiranja vlade u novoj fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra.

"Američki narod je u ogromnoj većini odbacio Obamaker. Ljudi shvataju da on ne bi funkcionisao, a jedini koji to ne shvataju su karijerni političari u Vašingtonu"
, rekao je danas gostujući na NBC televiziji republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, koji predvodi grupu partijskih kolega koji se najviše protive davanju novca za Obamin zdravstveni program.

Slično smatra i republikanska kongresmenka iz države Vašington Kejti Mekmoris Rodžers koja kaže da su "demokrate te koji igraju igre" i dodaje da zbog njih može doći do neusvajanja budžeta.

Predstavnički dom (Kongres) je sinoć sa 231 glasom za i 192 protiv usvojio amandman kojim se odlaže implementacija Obamakera na još godinu dana.

Vođa republikanaca u Kongresu Džon Bejner pozvao je Senat da zaseda odmah danas, ocenivši da ako se bude čekao ponedeljak, može doći do probijanja rokova i neusvajanja budžeta.

Sednica Senata na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu koji je usvojio Kongres zakazana je za sutra u dva časa popodne po istočnoameričkom vremenu, ali iz redova demokrata već stižu nagoveštaji da nema šanse da prođe postojeći predlog kojim se ukida finansiranje Obamakera.

Prvi čovek demokrata u Senatu, senator iz Nevade Hari Rid smatra da je sinoćno odlučivanje Kongresa bilo "bespredmetno", dok portparol Bele kuće Džej Karni navodi da je to bio neodgovoran akt, pošto je Obama već najavio da će staviti veto na bilo koji pokušaj da se obustave sredstva za program zdravstvenog osiguranja.

B92

Pogledajte još