Kao u vreme kralja: Nikolić vratio gardu

Gardisti se smenjuju na svakih pola sata, a tokom smene demonstriraju besprekornu uvežbanost kojom privlače pažnju prolaznika. Komandant Garde, brigadni general Milomir Todorović, rekao je za “Blic” da počasna grada predstavlja specifičan ceremonijalni izraz samosvesti o državi, njenim institucijama i vojsci.


"Počasna straža oličava osposobljenost, snagu i veštinu vojske koja stoji ispred državnih zdanja, čuva ih i štiti. Ona treba da pokaže dignitet institucije predsednika Srbije i zdanja ispred koga se nalazi, a u kome se donose najvažnije državne odluke"
, kazao je on.

Todorović navodi i da su gardisti na počasnoj straži oličenje poverenja u vojsku i da simbolizuju da je vojska oslonac u odbrani zemlje.

U gardijskom bataljonu je 15 devojaka - jedan oficir i 14 profesionalnih vojnika.

Prva gardijska jedinica u Srbiji formirana je na osnovu naredbe knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu.

Garda je 1883. godine preformirana i preimenovana u Kraljevu gardu. Od toga vremena, pa sve do današnjih dana komandant Garde je i ađutant šefa države. U Prvom svetskom ratu pripadnici Garde prošli su sve važnije bitke. Ostaće zapamćeno da su u zimu 1915. i 1916. godine prilikom povlačenja prema Grčkoj srpski gardisti svog ostarelog i obolelog kralja Petra na rukama preneli preko zaleđenih albanskih planina.

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba NOV-a. Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije da bi 1. novembra 1994. godine bila formirana Gardijska brigada.


Blic

Pogledajte još